След 3 седмици - по рефрактомер 11.5%, което се равнява на 5.1% след корекция поради алкохола.
Алкохол : (21-5.1)*.52=8.3%
Последната седмица се проведе сухо охмеляване с 28гр. Халертау сложени в торбичка от тензух с конец за изваждане.
Снощи го бутилирах с добавка захар за газировка и съм очарован от аромата и вкуса. Сега остава да почакаме още 2-3 седмици и да опитаме напитката на боговете,както наричат Barley-wine-а .
За следващият опит с такава бира няма да чакам 3 седмици. По-скоро - 4 дена главна ферментация и после още седмица вторична без утйките , но със сухо охмеляване.
Малко ми е жал за хмела, защото имам чувството че го губя, но ароматът е жесток.
И, започвам нова варка със следните материали:
1. Царевично брашно 1 кг.
2. Светъл малц Болярка 2 кг.
3. Карамюних 500гр.
4. Карафа 50гр.
В момента разварявам царевичното брашно с 4 л. вода, помогнал съм си и с една чаена л. термостабилна алфа амилаза за втечняване. След завирането и врене около 20 мин. ще охладя с още 4л вода и тогава започвам процедурата по озхаряване с малца.