Като почитател на светло пиво и начални напътствия от Виктор съм забърквал 6-7 бири по еднаква рецепта.Тук там съм изменял някои подправки .
Тенджерата е 14 л. но с клизма и доливания до ръба е 17л.
на 3 кг. малц болярка с 9 л. вода(чешмяна), а днес варя и с кладенчева вода.
за промиване 12л. вода
17-18гр. горчив хмел негът на 10-та мин. след завиране
35 гр. ароматен хмел -20 мин преди спиране.
заквасване със 7 гр. дрожди
от тестовете най бистра бира и най слепната утайка се получават от:
S04
Notingam
S33
Като захладнее малко може да пробвам някой ейл или раух, но засега твърдо на светлото
До тук всичкото добре, лошото е че количествата са малки и не мога да дочакам да отлежи за да усетя истинския вкус.
Бях оставил една да отлежава около месец, наистина си беше супер, може би ми се иска да е малко по плътна, но след домашната като изпия едно "шуменско премиум малц" направо ми се струва водичка.
Тази вечер тествам първата си бутилирана в стъклени бутилки. Ами стъклото си е стъкло. Като я отварям така хубаву се чува Цъсссс-с-сс-с ,че чак кеф ми става и утре вечер мисля да барна клипче как излиза пушек след цъс-с-са