Здравейте,
до сега съм варил 13-14 бири, като течността ми за ферментация ми е 11-12 литра. Напоследък слагам по 5 грама дрожди на това количество, като директно ги посипвам върху пяната. Независимо от вида дрожди и бира, винаги така процедирам и нямам проблем. На другия ден вече бълбука клапана.
Снощи правих бира и поръсих нотингама пак така на пяната, при температура на течността към 20 градуса. Пренесох шишетата (2ве 10 литрови от мин вода) до мазето на хладно (14* в помещението), обаче забелязах че дрождите са паднали на дъното. Сега след 18 часа, отидох да ги проверя, има пяна отгоре, а на дъното на бутилките все още си лежат дрождите (може би са по намалели).
това нормално ли е?
сега ще сложа воден клапан да видя дали бълбука.