Страница 1 от 1

Подходящи стилове бира и дрожди за топлите месеци

МнениеПубликувано на: 13 Апр 2018, 16:32
от ultrashock
Здравейте,
Пускам темата с цел да бъде полезна за такива пивовари като мен, които все още нямат специални условия за температурно контролирана ферментация.
Какви дрожди са най-подходящи за ферментация на стайна температура през топлите месеци - 20-24 градуса, та дори и до 28 в най-горещите дни? Помня, че Мартин беше ползвал Sigmund's Voss Kveik, за които дават до 35°C, което направо ме изуми. Има ли други подобни и за какви стилове бира могат се ползват? Какви са рисковете при ферментация на толкова горещо - неприятни аромати, вкусове и т.н.
Общо взето може да обсъдим всичко, свързано с ферментация на по-високи температури.

Re: Подходящи стилове бира и дрожди за топлите месеци

МнениеПубликувано на: 16 Апр 2018, 08:56
от Martin
С добри резултати до 25-26 градуса съм ползвал: WYeast Wehenstephan weizen, Belle saison, Safbrew abbaye.

Re: Подходящи стилове бира и дрожди за топлите месеци

МнениеПубликувано на: 16 Апр 2018, 09:55
от MadButcher
Е що я пусна тая тема тук, а не при дрождите и ферментацията? В топлото време съм правил IPA с Mauri Brew ALE 514 има ги в магазина. Описана е температура на ферментация до 32гр., добре работиха на 27-28гр., няма неприятни вкусове и миризми. Сега мисля да правя Сезон с Belle saison, ще видя какво ще стане. Трябват им някъде ок23-25гр. Междо другото някой ако снабдява прословутия Kveik може да ме има предвид - ще почерпя.

Re: Подходящи стилове бира и дрожди за топлите месеци

МнениеПубликувано на: 17 Апр 2018, 09:36
от S.Dosev
Mauri Brew ALE 514 съм ги ползвал и аз на по-висока температура и съм доволен, подходящи са за всички видове Английски Ейл.

Re: Подходящи стилове бира и дрожди за топлите месеци

МнениеПубликувано на: 17 Апр 2018, 09:43
от ultrashock
Радвам се, че имаме избор и за летния сезон. Хубаво е да се помисли за контролирана температура по време на ферментация, но който вари в апартамент знае за какво става въпрос :)
Мисля да опитам някой Saison, не съм правил такава, както и разбира се Weizen, тъй като опредено ми допада за топлите вечери :)

Re: Подходящи стилове бира и дрожди за топлите месеци

МнениеПубликувано на: 10 Май 2018, 10:32
от nurv
Моят скромен опит показва, че Safale US-05 работят добре до 26-7 градуса.

Re: Подходящи стилове бира и дрожди за топлите месеци

МнениеПубликувано на: 11 Май 2018, 08:48
от Martin
А моят опит с УС05 показва точно обратното. Над 22-23 градуса почват да пръцкат феноли като диви, направо не се пие бирата.

За лятото имам 2 щама квейк - Sigmund`s Voss Kveik (30°C-37°C) и Julius Simonaitis Kveik (34°C-40°C). Когато събирам от тях, пиша във фейсбук за желаещите да им пратя. А който има път към Сливен, може и лично.

Re: Подходящи стилове бира и дрожди за топлите месеци

МнениеПубликувано на: 11 Май 2018, 10:50
от ultrashock
Martin написа:А моят опит с УС05 показва точно обратното. Над 22-23 градуса почват да пръцкат феноли като диви, направо не се пие бирата.

За лятото имам 2 щама квейк - Sigmund`s Voss Kveik (30°C-37°C) и Julius Simonaitis Kveik (34°C-40°C). Когато събирам от тях, пиша във фейсбук за желаещите да им пратя. А който има път към Сливен, може и лично.

От сега се записвам и за двата ако може :)

Re: Подходящи стилове бира и дрожди за топлите месеци

МнениеПубликувано на: 11 Май 2018, 11:28
от MadButcher
nurv написа:Моят скромен опит показва, че Safale US-05 работят добре до 26-7 градуса.

С Safale US-05 така вмирисах една коледна бира, че хвърлях. Над 24 градуса им е много. Сега парвих сезон с Беле сезон имакар, че ги дават до 23 градуса на 25-26 във ферментатора при първична дадоха много добър резултат. Усеща се леко пиперлива нотка. За вторична смъкнах на 18 и така бутилирах. Газировка в бутилки на 20 градуса

Re: Подходящи стилове бира и дрожди за топлите месеци

МнениеПубликувано на: 11 Май 2018, 14:27
от nurv
Ех сега ме замислихте. Ама нямам други под ръка, а утре е денят. Ще си ползвам US-05 пък каквото стане.