Колко време ферментира
Публикувано на: 26 Фев 2018, 22:24
Здравейте,
Колко време е нормално да ферментира една бира заквасена с дрожди горна ферментация.
Аз наблюдавам за следното, активността на водния клапан и пяната която се образува върху ферментиращата бира.
Ползвам дрожди Нотингам и Сафеле 04. Обикновено имам 2 дни голяма активност на водния клапан.
2 дни стабилна пяна върху течноста и на Петия ден всичко е изчезнало. Тогава правя така нареченото откаляване или бутилиране.
Тук въпросът ми е. "Да задържам ли още 1-2 дни във ферментатора ?"
След бутилиране на 3-ти ден вкарвам 1 бутилка в хладилника и на следващия ден дегустация.
АКо бирата ми хареса зареждам по-голямо количество и общо взето, докато бирата ми разкрие всичките си вкусове аз съм я изпил...
Колко време е нормално да ферментира една бира заквасена с дрожди горна ферментация.
Аз наблюдавам за следното, активността на водния клапан и пяната която се образува върху ферментиращата бира.
Ползвам дрожди Нотингам и Сафеле 04. Обикновено имам 2 дни голяма активност на водния клапан.
2 дни стабилна пяна върху течноста и на Петия ден всичко е изчезнало. Тогава правя така нареченото откаляване или бутилиране.
Тук въпросът ми е. "Да задържам ли още 1-2 дни във ферментатора ?"
След бутилиране на 3-ти ден вкарвам 1 бутилка в хладилника и на следващия ден дегустация.
АКо бирата ми хареса зареждам по-голямо количество и общо взето, докато бирата ми разкрие всичките си вкусове аз съм я изпил...