White Labs PurePitch
Публикувано на: 12 Сеп 2017, 13:39
Само за информация - миналата седмица използвах и другите си White Labs PurePitch - WLP029, German Ale/Koelsch
Вярно, че бяха с малко поизтекъл срок (има-няма 25% от шелф лайфа ), но и при тях ситуацията с лаг-а беше абсолютно същата както при описания по-долу "проблем" - ферментацията започна пак след 36-я час след засяване.
Липса на ферментация на White Labs PurePitch
Мнениеот Clarion » 19 Мар 2017, 14:32
Вчера за първи път ползвах течна мая - White Labs, PurePitch, WLP011 (European Ale), 40 ml.
Изпълних всички инструкции на производителя, само екстракта ми беше малко по-висок 13Р (до 12Р и 20 литра дават една доза без стартер).
Темп на засяване 21С, поддържана е през цялото време на 20-19С.
20 часа след засяването - ферментация няма. Нямам проблем с херметичността и с други базови неща - двадесет и някоя варка ми е Дрождите седят като утайка на дъното без абсолютно никаква активност - горе е като високопланинско езеро
Подгрях лекичко пак до 21С - ще изчакам още малко, но в една от най-интересните книги за домашно пивоварене беше написано - ако няма ферментация - не се паникьосвайте! Ако няма 36 часа след засяването - време е да се паникьосате!!! Та, подготвям се за паниката - за първи път ще ми е ... да загрея още, да ги раздвижа, ...? Нямам още от същата мая - в краен случай им слагам едно US-05 в същия ферментатор (в момента се прави още една IPA - нямам трети)?
****
Такааа ... на 38-я час след засяването на този PurePitch WLP011 (щото 36-я го проспах - в 5 сутринта се падаше ) се появиха първи признаци на някаква активност, а на 40-я вече ферментираше бурно. Не съм правил нищо освен да ги поразбъркам малко и да поддръжам 21-22С
Вярно, че бяха с малко поизтекъл срок (има-няма 25% от шелф лайфа ), но и при тях ситуацията с лаг-а беше абсолютно същата както при описания по-долу "проблем" - ферментацията започна пак след 36-я час след засяване.
Липса на ферментация на White Labs PurePitch
Мнениеот Clarion » 19 Мар 2017, 14:32
Вчера за първи път ползвах течна мая - White Labs, PurePitch, WLP011 (European Ale), 40 ml.
Изпълних всички инструкции на производителя, само екстракта ми беше малко по-висок 13Р (до 12Р и 20 литра дават една доза без стартер).
Темп на засяване 21С, поддържана е през цялото време на 20-19С.
20 часа след засяването - ферментация няма. Нямам проблем с херметичността и с други базови неща - двадесет и някоя варка ми е Дрождите седят като утайка на дъното без абсолютно никаква активност - горе е като високопланинско езеро
Подгрях лекичко пак до 21С - ще изчакам още малко, но в една от най-интересните книги за домашно пивоварене беше написано - ако няма ферментация - не се паникьосвайте! Ако няма 36 часа след засяването - време е да се паникьосате!!! Та, подготвям се за паниката - за първи път ще ми е ... да загрея още, да ги раздвижа, ...? Нямам още от същата мая - в краен случай им слагам едно US-05 в същия ферментатор (в момента се прави още една IPA - нямам трети)?
****
Такааа ... на 38-я час след засяването на този PurePitch WLP011 (щото 36-я го проспах - в 5 сутринта се падаше ) се появиха първи признаци на някаква активност, а на 40-я вече ферментираше бурно. Не съм правил нищо освен да ги поразбъркам малко и да поддръжам 21-22С