Откаляване на лагер

Модератор: Martin

Откаляване на лагер

Мнениеот dr_slavov » 02 Ное 2016, 18:23

Дрожди Diamond Lager, засяти на 23.10., ОГ - 13, Т на ферментация 11,5-12градуса. На 31.10 падна на плато 3 и го преместих за дицетилна пауза. Днес стават 48 и ще го охлаждам за лагеруване. Въпроса ми е да го откаля и да го преместя на студено или да го изстудя, да изчакам 2-3 дена и тогава да откаля. Ще има ли разлика във финалната бистрота на бирата?
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 548
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Откаляване на лагер

Мнениеот dr_slavov » 02 Ное 2016, 22:53

Не издържах. Откалих го. 45 литра са в хладилната витрина за лагеруване. Плана е плавно сваляне от 15 до 2 градуса за седмица и след това още 4-5 седмици отлежаване. Не можах да намеря инфо относно как се процедира с уплътняването на съда за лагеруване. Затова реших да го направя са воден клапан. Последните 5л са в бутилка от минерална вода с леко завита капачка. Не бях подготвен за бутилиране, но можеше тези 5 литра да ги сложа за лагеруване в бутилки и след това да се направи сравнение. Дойде ми много късно идеята :doh:
DSC_1364.JPG

Промих дрождите от основния ферментор с идеята да направя министартер за карбонизацията на бутилките. Това което ме учуди е утайката при лагерните дрожди. Направо като лепило за дъното. Мазна и гъста, няма отлепяне.
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 548
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен


Назад към Ферментация и дрожди

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron