Страница 1 от 2
Belle Saison
Публикувано на:
16 Май 2016, 14:36
от dr_slavov
Идеята беше за Belgian Blond Ale. Озахарявах на 65-66грдуса. OG P15.8. Засях с промити дрожди от предната варка. За 19л мъст използвах около 400мл кал, което е около 1,3м/P/L. Стартирах ферментацията при около 18 градуса. След катo изферментира до 50% покачих на 21 грдуса. Дотук всичко ОК. Да, но една седмица по-късно ферментацията продължава и в момента съм на P 1. Това е 92% атенуация, за Belle Saison максималното по спецификация е 83%. Използвам рефрактометър ако има значение. Бирата към момента няма никакви не специфични аромати. Усеща се много горчива, но това е разбираемо предвид на това, че е ужасно суха.
Въпроса ми е може ли култивирани дрожди да свалят до долкова захарноста или е зараза с диви или други бактерии? При такива показатели да си играя ли да бутилирам или директно в канала?
Re: Belle Saison
Публикувано на:
16 Май 2016, 15:02
от Martin
Разбира се че ще бутилираш. Слагай по 8гр захар на литър и бутилирай. Лоша бира няма, има само сгрешен стил. Не знам защо е паднала толкова плътността, може термометъра да не ти е бил много в ред и да си озахарявал на по ниска температура.
Re: Belle Saison
Публикувано на:
16 Май 2016, 19:44
от cervesa
На мен бел сезон са сваляли до 1.0004!!!Така,че не се стряскай!
Re: Belle Saison
Публикувано на:
17 Май 2016, 09:21
от Foreigner
Миналата година в жегите правих ето това с Belle saison:
Belgian Tripel
OG 1.073 FG 1.004 ABV 9,3 % SRM 7 IBU 30
Re: Belle Saison
Публикувано на:
17 Май 2016, 11:07
от dr_slavov
Благодаря за отговорите и подкрепата.
Падна малко под 1(1,003) и спря. Довечера бутилирам. Мислх, че ще пием поредната безстилова бира
, но като чета доста се приближавам до "25B. Saison"
Re: Belle Saison
Публикувано на:
14 Окт 2017, 19:28
от dr_slavov
Реших пак да пробвам тези дрожди. Предния път както се вижда от първия пост, ферментирах на 18-20С. При тази температура тези дрожди са "безлични". В спецификацията им пише, че може до 35С. Множко ми се струва. Какъв е вашия опит с тях? До колко мога да вдигна без някакви кофти аромати след това?
Re: Belle Saison
Публикувано на:
14 Окт 2017, 23:06
от Foreigner
Докторе, както съм писал по-рано в темата, ползвах ги за първи път по време на страшна жега през август - в мазето за първи и единствен път температурата се вдигна до 22 - 23 градуса (то от едната страна на къщата не е точно мазе, а полуетаж заради денивелацията). Толкова бурна ферментация никога не съм имал - на 2-3 пъти водният клапан избуши, въпреки доволно голямото свободно пространство. Беше опит за трипел, като отлежа на мене ми хареса резултатът, но си спомням, че г-н Председателят я посече тази бира и каза, че била нелош сезон, но не и трипел. Та явно рискове има, но на мен лично са ми от любимите дрожди.
Re: Belle Saison
Публикувано на:
15 Окт 2017, 11:03
от dr_slavov
В момента във ферментора е 25С. Ферментацията е бурна, има над 10 см пяна. Ще докладвам за крайния резултат.
Re: Belle Saison
Публикувано на:
15 Окт 2017, 14:45
от Martin
Едни от любимите ми белгийски дрожди, и единствените за сезон които признавам. Винаги гледам да са на 23-25 градуса, тогава най добре разкриват ароматите си. 2 награди съм взимал с тях.
Re: Belle Saison
Публикувано на:
18 Окт 2017, 15:10
от dr_slavov
Машини! На 25С, свалиха до 0,4Р.
Като се има предвид, че съм озахарявал на 67С. Резултата е коренно различен от ферментация на 20С.