Дрожди Т-58
Публикувано на:
19 Фев 2016, 23:40
от KpaTyH
Здравейте, имам въпрос към ползвалите такива дрожди. Значи ползвах ги с идеята да стане wit, ползвах пилс малц и пшеничени флейкове. Направих 2 варки, едната е с 15 екстракт, другата с 11,7. Направих стартер и сложих отделно и сухи дрожди във ферментаторите. Околната температура е 18-19 градуса. Ферментацията започна бързо, половин ден някъде, като днес прави 7 пълни дена и на повърхността има още слой и в двата ферментатора. Досега съм ползвал единствено нотингам и на 5-я 6-я ден слой няма и бутилирам. Клапана бълбука веднъж на минута ,не съм мерил екстракт, защото не ми се отваря ферментатора, но ще го направя, ако се наложи. В интернет прочетох мнения, че Т-58 имат лоша флокулация. Как протича при вас ферментация с Т-58
Re: Дрожди Т-58
Публикувано на:
20 Фев 2016, 02:46
от asenr
Щом бълбука клапана, значи ферментацията все още върви. При мен в момента ферментира вайцен с WB-06, клапанът спря да бълбука преди 3-4 дни, но още излизат малки мехурчета по повърхността. Ама каквото и да си говорим, без мерене ще са си празни приказки
Re: Дрожди Т-58
Публикувано на:
20 Фев 2016, 19:10
от KpaTyH
Такаа..прибирам се от работа, слоя още си стои, клапана бълбука от време на време, не издържах и пуснах захаромера в единия ферментатор, този с 11.5 захарност. Захаромера отчете 1.5 макс доколкото видях от този слой. Някой нещо ?
Не знам да бутилирам ли
Re: Дрожди Т-58
Публикувано на:
20 Фев 2016, 19:36
от asenr
Аз бих измерил и другия и утре бих повторил измерванията. Не можеш да съдиш за ферментацията в единия ферментатор по ферментацията в другия. А за да прецениш дали е спрял процеса, ти трябват две измервания в два поредни дни. 1,5 ми се струва прекалено малка цифра, да не си объркал нещо?
Re: Дрожди Т-58
Публикувано на:
20 Фев 2016, 19:51
от KpaTyH
И на мен ми се стори малка, но проверих 3 пъти да съм сигурен
Сега прочетох, че на някои хора им смъквало до 1,3. Захаромера ми е евтин -
http://beer-bg.com/index.php?main_page=product_info&cPath=2_28_29&products_id=296 и не знам колко точно показва. Мен ме притеснява бълбукането от време на време
Ако го нямаше да бях бутилирал вече, утре е 9 ден
Re: Дрожди Т-58
Публикувано на:
20 Фев 2016, 19:59
от victoryvt
Бълбукането може да е от освобождаване на разтворен ЦО2 поради затопляне.
Ако е минала цяла седмица от заквасването и температурата ти не е падала драстично - всичко е свършило отдавна.
А слой пяна има пак заради това освобождаване на ЦО2.
Нещо както задържането на пяна в чашата.
Re: Дрожди Т-58
Публикувано на:
21 Фев 2016, 00:55
от svetlo
@Кратун - за евтините захаромери - днес си играх малко с моя и сега ще пусна една забавна тема
Re: Дрожди Т-58
Публикувано на:
21 Фев 2016, 13:31
от asenr
0.5 е между нулата и първото деление под нулата. Ако потъва до цифрата 5, там е 5.
Re: Дрожди Т-58
Публикувано на:
21 Фев 2016, 18:32
от KpaTyH
между първото под 0 и второто
както и да е рисукувах и бутилирах
дано няма изненади