Страница 1 от 1

Лагерна ферментация

МнениеПубликувано на: 25 Яну 2016, 11:34
от dr_slavov
В събота на 23.01 сварих първия си лагер. ОГ 16, засях 19л с две пакетчета по 11гр Saflager S-23 без стартер. Температурата в помещението се движи между 10 и 14 градуса. Ферментацията започна на 12-я час.
Това което ме притеснява е, че клапана бълбука на всеки 10сек. При ейлови дрожди на 24 час просто не спира, дори иска да изкара течността извън клапана. Въпроса ми е нормална ли е по-тихата ферментация за лагерните дрожди? Вложих много усилия в този лагер и ако го прецакам много ще ме е яд. :(

Re: Лагерна ферментация

МнениеПубликувано на: 25 Яну 2016, 11:37
от victoryvt
Нормално е да е по-бавен.
И още много усилия те чакат :)
Освен това е и силен лагер, още по-голям стрес за дрождите.

Re: Лагерна ферментация

МнениеПубликувано на: 25 Яну 2016, 13:25
от dr_slavov
victoryvt написа:И още много усилия те чакат :)
Благодрая за успокоението. :D

Силен , защото го готвя за 4С категорията на конкурса. ;)

Re: Лагерна ферментация

МнениеПубликувано на: 21 Фев 2016, 11:34
от SDS
Ферментация на лагерна бира:
OG- 1,060
FG- 1,018 след 10 дни ферментация на 11*С до 13*С.
Въпросът ми е ще падне ли още крайната плътност при лагеруването без диацетилна пауза?
Ферментира с Даймънд лагер.

Re: Лагерна ферментация

МнениеПубликувано на: 21 Фев 2016, 12:33
от Martin
На 1.018 си идеален за една диацетилна пауза да свалиш до 1.012-1.014