Страница 1 от 2

С колко мая да заквасваме?

МнениеПубликувано на: 04 Яну 2016, 16:34
от Yaskata
ЧНГ на всички и за множество успешни бири :) !

Подхващам тази тема след серия от неуспешни и полу успешни ферментации.
Убедих се, че още съм много далеч от правенето на стартери и леки стартери, затова реших да заложа на сигурно и да влагам точното необходимо количество дрожди. В нашия форум не намерих подобна тема, ако има извинявам се. Поразрових се в нета и намерих различни калкулатори и препоръки. Тези, които дават резултата в грамове (за суха мая) са ми по-удачни, затова ще говоря за тях.

Тъ, едната препоръка (от тук: http://homedistiller.org/wash/ferment/nutrients) е за
2 грама на галон маш, до 5% ABV
3 грама на галон маш, до 5-7% ABV
4 грама на галон маш, до 8-10% ABV

попаднах и на удобна сметалка http://www.mrmalty.com/calc/calc.html

като го сметнах в литри излиза че за 20л бира във ферментатора, според вариант 1 трябва да заквася с 20гр суха мая
а според вариант №2 - 10 гр мая

:| а сега де?! Не се скъпя на дрождите, просто търся сигурен резултат


Ако някой има изпробвана рецепта за случая, ще съм му много благодарен!

Re: С колко мая да заквасваме?

МнениеПубликувано на: 04 Яну 2016, 17:04
от Martin
Зависи колко животинки има вътре. Ето средно колко на грам имат:

Yeast B cells/g
Safale K-97 - 14
Safale S-04 - 8
Safale US-04 - 8
Safbrew T-58 - 18
Safbrew S-33 - 16
Saflager S-23 - 10
Saflager S-189 - 9


За слаби ейлове се препоръчва от 0.5 до 0.75 милиона дрожди / мл / градус Плато
За по силни ейлове до 1.5 милиона дрожди / мл / градус Плато
За лагери от 1.5 до 2 милиона дрожди / мл / градус Плато

Значи Safale S-04 има 8 милиарда на грам, при 20л бира на 12Р , при 0.75 милиона дрожди / мл / градус Плато ти трябват 180милиарда дрожди или 22.5гр. Което е странно как заквасваме с 11,5.... Интересно. Може би, защото производителя препоръчва 0.35 милиона дрожди / мл / градус Плато, което ни води за 20л на 12Р заквасване с 10.5гр.

Re: С колко мая да заквасваме?

МнениеПубликувано на: 04 Яну 2016, 19:40
от knasfas
В момента ферментирам 19 литра с начална плътност 16*П с 11гр Safale S-04 в началото много бързо свалиха до до 8. Сега, 8 дни по-късно са го докарали до 6*П, ама не съм сигурен още колко силички имат, че доста мудно започна да пада.

Re: С колко мая да заквасваме?

МнениеПубликувано на: 04 Яну 2016, 21:31
от Martin
Аз по принцип изобщо не ги харесвам S-04. Много са мързеливи при мене.

Re: С колко мая да заквасваме?

МнениеПубликувано на: 04 Яну 2016, 23:35
от dakobow
До сега съм работил само с Нотингам и с WB-06 количеството на една варка ми е 35-40 литра като захарноста варира от 7до 12 градуса, винаги заквасвам с 11грама без стартери, просто поръсвам и не съм имал проблеми. Гледам да съм в температурния диапазон в който работят дрождите, а... и неизползвам водни клапани и подобни, а само затварям съда нехерметично !
Наздраве!

Re: С колко мая да заквасваме?

МнениеПубликувано на: 04 Яну 2016, 23:59
от bojo
С 11гр дрожди и 4кг малц започна пивоварството ми, но за две-три варки. После бързо минах на 6,5кг малц (около 34л на 12,8-13,5P) и дрождите пак 11-12гр. Ползвам S-04 и нотингам. Не откривам някаква разлика в крайния резултат, може би само в скоростта на ферментацията.

Re: С колко мая да заквасваме?

МнениеПубликувано на: 05 Яну 2016, 23:05
от 5th-hokage
Аз напоследък използвам основно S 04, ако са сухи правя нещо като мини стартер с първото сладко излязло от промиването (100-150г) и добавям една супена лъжица захар. Поставям го на магнитна бъркалка на стайна температура (при мен е 21-23 С) и докато дойде момента за заквасване те са готови - изсипвам ги във ферментатора и до 6 часа започва бурна ферментация, която приключва за 48 часа някъде. Ако са второ поколение ги вадя дот хладилника когато се постоплят им сипвам малко мъст (от майшуването, която съм използвал за мерене на PH) и когато дойде момента "шьлопвам" целия буркан (колко милиона клетки са незнам :) ). Ферментацията започва до 4 часа и е доста бурна (трудно контролирам температурата) и приключва за около 36-48 часа.
Наблюдения:
При използване на буркана ферментацията е по-бурна, по-бърза и сваля ексракта до желаното за 5-7 дни.
При сухите - ферментацията е по-бавна, по-спокойна и сваля по-бавно екстаркта до желаното 7-9 дни
Извод (който е казван многократно тук): колкото повече гадини има толкова по-бърза и успешна е ферментацията.
Винаги аерирам ферментатора само с друсане (2-3 минути, защото ме мързи да го клатя много).
Говорим за варки от порядъка на 15-17 литра (3-4 кила малц). За по големи варки е същото (за 50-60 литра направих мини стартер с 25г сухи дрожди)

Re: С колко мая да заквасваме?

МнениеПубликувано на: 08 Яну 2016, 20:57
от Yaskata
Мерси за отговорите!
Явно няма да меря дрождите на везната :D
Границите обаче са доста широки. Както и да е - дори да има някаква разлика няма да я усетя :mrgreen:

може ли да се обобщим нещо от сорта на:
за обикновен (12гр) ейл и малко по-силен
- до 20л - 1 пакет мая (11гр)
- 20 до 40л - 1 пакет + лек стартер
- 40 до 60л 2пакета + лек стартер

Заорал съм в тази посока, защото малко се поопарих с последните варки

Re: С колко мая да заквасваме?

МнениеПубликувано на: 08 Яну 2016, 23:04
от SDS
Виктор се е постарал и е написал на повечето дрожди в магазина колко грама на каква температура за колко литра. Преди правих стартери последните 2 варки ме домързя и наръсих върху пяната и си ферментира без никакъв проблем. Ако падне много температурата за ейл е проблем, но нотингам ейл например издържат.

Re: С колко мая да заквасваме?

МнениеПубликувано на: 13 Яну 2016, 10:37
от Dejmos
Последните ми две варки бяха с по 25-27 литра във ферментора, 11-12+P. И Нотингам, и S-04 се справиха добре само с по едно пакетче суха, само леко рехидратирана.