Страница 1 от 1

Ферментация в дамаджана

МнениеПубликувано на: 11 Дек 2015, 19:06
от rikkki
Здравейте !
Тъй като съм пълен новобранец във варенето на бира (дори още не съм сварил нито един литър ,но имам намерение) искам да попитам добра идея ли е ферментацията да се извърши в стъклена дамаджана. Дамаджаната е зелена,20 литра, без оплетка,ако това има значение.
Благодаря за отговорите предварително !

Re: Ферментация в дамаджана

МнениеПубликувано на: 11 Дек 2015, 19:12
от 5th-hokage
Здавей, незнам какво се бавиш с първата варка :) давай смело и ще се изненадаш от резултата. Няма проблем да използваш дамаджаната стига да я измиеш добре и да я затвориш с водния затвор хубаво. Това че е зелена дори е по добре от безцветна. Стъклото е по лесно за миене, но е по тежко при аериране (внимаваш като го друсаш) Очакваме да докладваш резултата от първата варка.
Успех.

Re: Ферментация в дамаджана

МнениеПубликувано на: 11 Дек 2015, 22:45
от Yaskata
Дамаджаната звучи супер ;)
добре сметни обаче варката, така че да изпълниш дамаджаната на 70 до 80%!! иначе водния клапън няма да се обади, а и многото въздух може да влоши вкуса на бирата.
После като тръгнеш да я миеш можеш да пуснеш 1-2 шепи ситни камъчета + препарата за миене и яко клатене. Така лено ще изтъркаш остатъците от пяната ;) после ги прецеждаш през сито да не запушат каналите

Re: Ферментация в дамаджана

МнениеПубликувано на: 18 Дек 2015, 10:03
от Dr1nata
Аз лично избягвам да ползвам дамаджани. Прибягвам до тях за вторична ферментация, когато правя такава и то ако са ми заети основните съдове. Причината да ги избягвам е, че по-трудно се почистват, а и не мога да бутилирам директно от тях. Ползвам пластмасова кофа (бака), пробивам и дупка за канелка и всичко става бързо и лесно