Страница 1 от 1

Температура при ферментация

МнениеПубликувано на: 29 Ное 2015, 14:16
от toshocorp
Здравейте,

Скоро ще варя първата си бира (Pale Ale) и в момента обмислям и подготвям всичко. И се появиха няколко въпроса за температурата при ферментиране.
Ферментаторът изисква ли същите градуси, като при бутилките т.е. мога ли да държа и двете в една стая? Знам, че за бутилките е хубаво температурата да е 20 градуса - това важи ли за ферментаторът?

Друго, което ме притеснява е, че стаята поддържа около 18 градуса - това прекалено ниско ли е или е точно на границата? И каква ще е разликата, ако бирата ферментира при 18 и при 20 градуса?

Също така, ако се отваря прозорецът (например да се проветри) температура може рязко да падне под 15 градуса и съответно, докато се стопли стаята отново да мине време. Нека кажем, че ще има в деня едни 20-30 минути, в които температурата ще е под 18 градуса. Това ще представлява ли проблем?

Благодаря :)

Re: Температура при ферментация

МнениеПубликувано на: 29 Ное 2015, 19:00
от daniel.trifonov
Привет!
На 18 градуса околна температура, ще е перфектно за ейловите дрожди. Това че проветряваш и става по-хладно за известно време, не би трябвало да е проблем, защото течността си има доста голяма инерция за охлаждане и загряване - така че не го мисли.

Бутилките на същата темература ще са си добре за газировка. Дрождите са едни и същи за основната ферментация и последващата я бутилкова.

Действай с първата варка!