Температура при ферментация
Публикувано на: 29 Ное 2015, 14:16
Здравейте,
Скоро ще варя първата си бира (Pale Ale) и в момента обмислям и подготвям всичко. И се появиха няколко въпроса за температурата при ферментиране.
Ферментаторът изисква ли същите градуси, като при бутилките т.е. мога ли да държа и двете в една стая? Знам, че за бутилките е хубаво температурата да е 20 градуса - това важи ли за ферментаторът?
Друго, което ме притеснява е, че стаята поддържа около 18 градуса - това прекалено ниско ли е или е точно на границата? И каква ще е разликата, ако бирата ферментира при 18 и при 20 градуса?
Също така, ако се отваря прозорецът (например да се проветри) температура може рязко да падне под 15 градуса и съответно, докато се стопли стаята отново да мине време. Нека кажем, че ще има в деня едни 20-30 минути, в които температурата ще е под 18 градуса. Това ще представлява ли проблем?
Благодаря
Скоро ще варя първата си бира (Pale Ale) и в момента обмислям и подготвям всичко. И се появиха няколко въпроса за температурата при ферментиране.
Ферментаторът изисква ли същите градуси, като при бутилките т.е. мога ли да държа и двете в една стая? Знам, че за бутилките е хубаво температурата да е 20 градуса - това важи ли за ферментаторът?
Друго, което ме притеснява е, че стаята поддържа около 18 градуса - това прекалено ниско ли е или е точно на границата? И каква ще е разликата, ако бирата ферментира при 18 и при 20 градуса?
Също така, ако се отваря прозорецът (например да се проветри) температура може рязко да падне под 15 градуса и съответно, докато се стопли стаята отново да мине време. Нека кажем, че ще има в деня едни 20-30 минути, в които температурата ще е под 18 градуса. Това ще представлява ли проблем?
Благодаря