Страница 1 от 2
Ферментация над 20 градуса
Публикувано на:
23 Юли 2015, 10:26
от martinmgm
Здравейте,
В предвид горещинитие тези а и следващите седмици назрява проблем с температурите на ферментация. Вече дори и в подземното помещение при мен околната темепература надвишава 20гр. Засега държи около 21гр, но е ясно че тенденцията ще е към покачване. При тази ситуация можете ли да помогнете с съвет как и дали въобще е добре да се пробва някоя друга варка ейл. По-скоро питането ми е от към видовете дрожди. Виждам, че в магазина има и дрожди до 30гр, но все пак е добре да споделите как да се използват.
Иначе за легена с вода и кърпите с вентилатора ми е ясно. В краен случай може да сложа ферментатора в леген с вода и бутилка минерална вода замразена и да я подменям на 12 часа например за да държи ниска темепературата във водата. Ама да не стане прекалено ниска се притеснявам.
Re: Ферментация над 20 градуса
Публикувано на:
23 Юли 2015, 19:14
от mirix
Искаш ли дс започнем с малко данни. Например колко литра ферментират
Re: Ферментация над 20 градуса
Публикувано на:
23 Юли 2015, 22:27
от nikolay.illov
@martinmgm. На тези температури те съветвам да пробваш някакъв вайцен или нещо белгийско. Аз ферментирах миналата седмица. С us 05.при температура във ферментора 23C и определено се усещат кофти аромати от дрождите.
Re: Ферментация над 20 градуса
Публикувано на:
23 Юли 2015, 23:32
от martinmgm
Като количество при мен е 7-8л, но отворих темата по принцип, за да кажете какво да се очаква при тези температури. Да се знае какви са рисковете и в каква посока може да отиде бирата.
Вайцен-а не ми е любимата бира и явно ще чакам захлаждане, надявам се след средата на август. Иначе за събора на 3-ти октомври ще трябва да идвам без бира, което не ми се ще да става.
Re: Ферментация над 20 градуса
Публикувано на:
24 Юли 2015, 09:36
от victoryvt
7-8 л. в един хладилник и направо си прави лагери
Иначе най-елементарното средство за ферментация при по-високи темп. е да се намали засяването (т.е. да засееш с по-малко дрожди от нормалното) до 1/2.
20л. с не повече от 5-6гр. ейлови дрожди.
Другият вариант - климатика на 19 гр. за първите два дена от ферментацията, а жените и децата - на село
Всъщност - жените и децата на село си е едно добро решение за всякакви проблеми ...
Re: Ферментация над 20 градуса
Публикувано на:
24 Юли 2015, 14:23
от mirix
Ако беше 100 л. да сложиш 5л. туба със замразена вода вътре, но 7-8 са си за хладилник направо.
Re: Ферментация над 20 градуса
Публикувано на:
24 Юли 2015, 23:03
от ALL_ON
Това със замртзената вода в бутилка вътре е идея, въпросът е да кажем при околна температура 23-25 гр. и мъст за ферментация около 25 литра, каква бутилка да се ползва, съответно на какво време да се сменя?
Re: Ферментация над 20 градуса
Публикувано на:
25 Юли 2015, 02:08
от martinmgm
според мен 1.5л за 12ч ще е ОК. Трябва да се пробва и да се види. За съжаление другата седмица съм на морето и ще се вари след 10-то август. Тогава ще го мисля това със замразената бутилка.
Re: Ферментация над 20 градуса
Публикувано на:
25 Юли 2015, 07:19
от bojo
При 22гр околна, с две смени на водата във "водната риза"
за денонощие (от кладенец 14гр), водата в кофите не качи повече от 21гр.
- Уредихме лятото
А имаше и по-добри времена.....
Re: Ферментация над 20 градуса
Публикувано на:
26 Юли 2015, 22:48
от martinmgm
Това наистина е най-лесното и евтино решение. Само изисква малко усилие да се подменя водата със студена периодично.