Safale S-04 - особености
Публикувано на: 03 Май 2015, 10:25
Отдавна не ги бях ползвал заради Нотингам-а, но последните ми 2 бири са с тях и ето какви са ми впечатленията :
Първата варка с тях беше за ирландско червено, заквасих 100л с около 20 гр. насипни дрожди, но през стартер 1.5л. започнат 15 мин. след завирането на бирената мъст и употребен 6 часа по-късно върху 50л. мъст, а вторите 50л. - след още 12часа, когато вече имаше признаци на ферментация.
Ферментацията премина доста бързо - на 3-тия ден вече беше почти свършила.
От 12% екстрактът падна до 4, което е с 1% над това, което би се получило с Нотингам или с 1.5% над резултата на US-05.
Ферментацията протече при околна температура 15гр. и добре завит бидон - в него беше 18-19.
Утайката от тази ферментация не я изхвърлих, а запазих малко бира над нея и на следващата седмица (вчера) сварих втора версия на Гарга Битер - "Втора гарга", която влях директно върху утайката без да мия бидона, само обрах с дезинфекцирана гъба кафевите остатъци горе високо (които остават от пяната след бурната ферментация).
12 часа по-късно днес - от 13% начален екстракт - 4.6% при околна темп. 17гр. вътре в бидона е 22 !
Предполагам че под 4 няма да слезе, което ще се разбере още утре.
До тук мога да определя дрождите S-04 като "големи бързаци", но с неголяма атенюация (сваляне на екстракта).
Тези две характеристики трябва да се имат пред вид при замислянето на рецептите, тъй като този 1% недоизяден екстракт ще даде и 0.5% по-малко алкохол, а това може да извади бирата от някой конкретен стил и да я вкара в друг.
Затова и сега вместо да търся 12% както в първия Гарга Битер - заложих на 13.
Предполагам че и канското презаквасване ще си даде отражение и ще има допълнително падане на екстракта, но в общи линии е над крайните плътности на други дрожди от същия тип.
Прекалено бурната им ферментация също трябва да се има пред вид при високи външни температури - например ако в стаята ви е 25гр. тези дрожди може да се самостоплят до над 30 и да произведат лоши миризми. Решението е охлаждане или при невъзможност - по-слабо засяване (по-малко дрожди).
Най-простото охлаждане на малки обеми (20л.) е чрез потапяне дъното на ферментатора в леген с вода заедно с парцал, който е потопен в същия леген и е увит около ферментатора, а срещу него духа вентилатор.
Така поради изпаряването на вода от легена през парцала се получава охлаждане с до 5гр. разлика.
Разбира се влагата ще трябва да се изхвърля някак си - най-малкото с проветрение. (работещ климатик в стаята я отвежда през конденза си).
Първата варка с тях беше за ирландско червено, заквасих 100л с около 20 гр. насипни дрожди, но през стартер 1.5л. започнат 15 мин. след завирането на бирената мъст и употребен 6 часа по-късно върху 50л. мъст, а вторите 50л. - след още 12часа, когато вече имаше признаци на ферментация.
Ферментацията премина доста бързо - на 3-тия ден вече беше почти свършила.
От 12% екстрактът падна до 4, което е с 1% над това, което би се получило с Нотингам или с 1.5% над резултата на US-05.
Ферментацията протече при околна температура 15гр. и добре завит бидон - в него беше 18-19.
Утайката от тази ферментация не я изхвърлих, а запазих малко бира над нея и на следващата седмица (вчера) сварих втора версия на Гарга Битер - "Втора гарга", която влях директно върху утайката без да мия бидона, само обрах с дезинфекцирана гъба кафевите остатъци горе високо (които остават от пяната след бурната ферментация).
12 часа по-късно днес - от 13% начален екстракт - 4.6% при околна темп. 17гр. вътре в бидона е 22 !
Предполагам че под 4 няма да слезе, което ще се разбере още утре.
До тук мога да определя дрождите S-04 като "големи бързаци", но с неголяма атенюация (сваляне на екстракта).
Тези две характеристики трябва да се имат пред вид при замислянето на рецептите, тъй като този 1% недоизяден екстракт ще даде и 0.5% по-малко алкохол, а това може да извади бирата от някой конкретен стил и да я вкара в друг.
Затова и сега вместо да търся 12% както в първия Гарга Битер - заложих на 13.
Предполагам че и канското презаквасване ще си даде отражение и ще има допълнително падане на екстракта, но в общи линии е над крайните плътности на други дрожди от същия тип.
Прекалено бурната им ферментация също трябва да се има пред вид при високи външни температури - например ако в стаята ви е 25гр. тези дрожди може да се самостоплят до над 30 и да произведат лоши миризми. Решението е охлаждане или при невъзможност - по-слабо засяване (по-малко дрожди).
Най-простото охлаждане на малки обеми (20л.) е чрез потапяне дъното на ферментатора в леген с вода заедно с парцал, който е потопен в същия леген и е увит около ферментатора, а срещу него духа вентилатор.
Така поради изпаряването на вода от легена през парцала се получава охлаждане с до 5гр. разлика.
Разбира се влагата ще трябва да се изхвърля някак си - най-малкото с проветрение. (работещ климатик в стаята я отвежда през конденза си).