Страница 1 от 2

Пластмасов съд за ферментация - откъде?

МнениеПубликувано на: 25 Мар 2015, 01:31
от alvinator
Колеги,
сдобих се с един фризер, който смятам да пригодя лятото да поддържа ейлова температура за ферментация, та да си пивоварствам целогодишно :) Обаче пустият фризер (тип ракла, за сладоледи) не е с равно дъно, а като повечето фризери в едната си част е леко повдигнат - там където е компресора. Което ми създава трудности с оптималното усвояване на пространството.
Аз използвам за ферментори пластмасовите "галони" за диспенсери за вода и така като замервам - ще мога да събера само един в ниската, неповдигната част на дъното на фризера. Другата част идва по-висока и капакът няма да се затваря.
Затова се чудя откъде да си взема по-широк и по-нисък съд? Сещам се за тези пластмасови кофи с капак (които приличат на съдовете, в които се продава латекс, да речем), но тях съм виждал само по чужбинските клипчета. Някой може ли да препоръча решение? Би ми свършил работа всеки съд, който ще ми позволи да го напълня с поне 15 литра течност за фермнетацията.

Re: Пластмасов съд за ферментация - откъде?

МнениеПубликувано на: 25 Мар 2015, 07:29
от vsd
От тук можеш да си вземеш пластмасови кофи:
http://www.ivtrading.bg/bg/catalog/cate ... tem68.html

Тази от линка е 32 литра и струва 6-7 лв, имат и по-малки.

Re: Пластмасов съд за ферментация - откъде?

МнениеПубликувано на: 25 Мар 2015, 10:41
от cervesa
За пластмасовите съдове ВИНАГИ проверявайте дали са за хранителни цели-за да не се чудите откъде идват феноли в бирата (е-не винаги е от кофата,де:)

Re: Пластмасов съд за ферментация - откъде?

МнениеПубликувано на: 25 Мар 2015, 12:49
от alvinator
Vsd, жив да си, говорих с магазина на фирмата, утре ще ида да си купя. Изрично пише, че са за хранителни продукти, а хората казаха, че предлагат и резервни капаци (което не е лоша идея като тръгна да дупча за аеротапа или маркуч).

Re: Пластмасов съд за ферментация - откъде?

МнениеПубликувано на: 27 Мар 2015, 08:43
от alvinator
Ходих до магазина, едни улички в Люлин :D
Кофата е супер, капакът прилепва перфектно, чува се едно "клак" и после ни въздух, ни течност пропуска. Направих експеримент с вода - въртях, тръсхак, но не протече. А когато отворих след това, се чу едно "Ссссс". Абе, няма грешка ;)
Цената е символична - 18 л. кофа с капак (+ един резервен) е около 4.50 лв.

Re: Пластмасов съд за ферментация - откъде?

МнениеПубликувано на: 16 Юли 2018, 12:34
от TheHunchback
Може ли информация как дупчите за клапан и с какво уплатнявате дупката?

Re: Пластмасов съд за ферментация - откъде?

МнениеПубликувано на: 16 Юли 2018, 13:25
от dr_slavov
Аз дупча с това. Какъв кран ще слагаш? Ако е този, то той си е с улътнение.

Re: Пластмасов съд за ферментация - откъде?

МнениеПубликувано на: 16 Юли 2018, 13:42
от ultrashock
Той май имаше в предвид дупка за клапан. И аз дупча с същата джаджа, а уплътнение - ето това

Re: Пластмасов съд за ферментация - откъде?

МнениеПубликувано на: 16 Юли 2018, 14:51
от TheHunchback
Благодаря.

Re: Пластмасов съд за ферментация - откъде?

МнениеПубликувано на: 18 Юли 2018, 11:39
от MadButcher
Снабдих се от една фирма за ядки, която внася в такива 25л.кофи някакъв си трошен фъстък. Кофите са от ония оребрените и капакът уплътнява страшно добре, много е практична. Така че ако някъде покрай тебе има подобни фирми, които се занимават с хранително производство - сладка, сладоледи и прочие може да питаш. Получават в тях разни хранителни суровини и заготовки и после не са им нужни. Продават ги евтино.