Правилно съхранение на дрожди и хмел

Модератор: Martin

Правилно съхранение на дрожди и хмел

Мнениеот Foreigner » 31 Яну 2015, 20:29

Здравейте,

Искам да попитам как правилно да се съхраняват неизползвани след дадена варка дрожди, хмел и ирландски мъх - при какви температури и условия и за какъв максимален срок?
Аватар
Foreigner
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 258
Регистриран на: 18 Окт 2014, 12:35
Местоположение: София

Re: Правилно съхранение на дрожди и хмел

Мнениеот dakobow » 31 Яну 2015, 22:21

Аз държа в хладилник и няма проблем, оня ден варих и си мисля че имам дрожди, да-ама не, рових, рових в хладилника и намирам половин пакетче s-33 от 2012 година варката бе 50 литра, викам по добре от др. Йоткер, дори не направих стартер направо поръсих и нямаше никакъв проблем!
Наздраве!
Аватар
dakobow
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 86
Регистриран на: 27 Яну 2014, 01:20

Re: Правилно съхранение на дрожди и хмел

Мнениеот rajev » 01 Фев 2015, 07:26

И аз да попитам нещо.
Имам английски хмелове от миналата година ,дали все още са си запазили качествата?Поздрави
Аватар
rajev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 409
Регистриран на: 14 Ное 2013, 17:53
Местоположение: Пловдив

Re: Правилно съхранение на дрожди и хмел

Мнениеот vsd » 01 Фев 2015, 13:25

Ако са ти били в хладилника, хубаво затворени, няма проблем.

Между другото, някъде бях чел, че ако хмела е вакумиран в пликчета и се съхранява във фризер, може да изкара няколко години без загуба на качеството.
vsd
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 229
Регистриран на: 03 Яну 2013, 11:30

Re: Правилно съхранение на дрожди и хмел

Мнениеот dakobow » 01 Фев 2015, 14:01

Моя хмел е в буркани със винтови капачки в хладилника и си е ок!
Аватар
dakobow
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 86
Регистриран на: 27 Яну 2014, 01:20

Re: Правилно съхранение на дрожди и хмел

Мнениеот victoryvt » 01 Фев 2015, 14:17

Хмел - затворен плътно и на тъмно и студено. По възможност вакуумиран. Може и във фризер.
Дрожди - затворени плътно без влага и в хладилник, но не и фризер. С всеки месец съхранение им пада по малко броя живи клетки, но един лек стартер и всичко е наред.
И аз съм правил бира с дрожди от повече година след срока на годност и то в отворено пакетче в хладилник. Бях го затворил с кламер.
Ирландския мъх - няма някакви особени изисквания, стига да няма влага. Има го в различни видове - към днешна дата в електронния магазин е във вид на оригиналното водорасло, наречено ирландски мъх. Даже мирише на риба :)
Прилага се в доза около 5гр. за 20л. вряща бирена мъст.
Преди беше в два други вида - извлечен карагенан във вид на бял прах или на дребни като пясък частици. В този вид се прилага в още по-малка доза - грам на 100л.

Дрождева суспензия не може да се съхранява дълго, но все пак до месец в хладилник няма проблем. За по-големите фенове има вариант да се смеси 50/50 с глицерин и да се замрази във фризер, но със сигурност после ще трябва да се прави стартер и да се определя брой витални клетки на мл. суспензия, за да се определи количеството за заквасване.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Правилно съхранение на дрожди и хмел

Мнениеот rajev » 01 Фев 2015, 21:03

Лошо,хмела ми седи от година на стайна температура .Нито е в хладилник нито вакумиран.Дали става за нещо все още?????
Аватар
rajev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 409
Регистриран на: 14 Ное 2013, 17:53
Местоположение: Пловдив

Re: Правилно съхранение на дрожди и хмел

Мнениеот dakobow » 01 Фев 2015, 23:55

Аве.. прави бира, слагай и толкос кво го мислиш, най-много да си е загубил аромата, на следващата варка ще разбереш, и ако е така слагай двойно докато го прекараш ,а за напред ще знаеш ....в хладилник!!
Ай наздраве !!!! ;) :music-deathmetal:
Аватар
dakobow
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 86
Регистриран на: 27 Яну 2014, 01:20

Re: Правилно съхранение на дрожди и хмел

Мнениеот rajev » 02 Фев 2015, 07:26

То е ясно ,че при следващата варка ще се разбере какво е положението.Поздрави
Аватар
rajev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 409
Регистриран на: 14 Ное 2013, 17:53
Местоположение: Пловдив

Re: Правилно съхранение на дрожди и хмел

Мнениеот damyan_rm » 02 Фев 2015, 15:02

Малко встрани от темата, но обикновенно ползвам утайка/суспензия от предни варки за да посявам - има ли някакъв 'емпиричен' начин - без "микроскоп и броене" да заквася с 'правилното' количество дрожди?
Какво правя в момента - ами правя министартер с около чаена лъжичка от 'гъстото' и го добявям към захарен разтвор на около 1.040-1.050 та и 'аерирам' та като дойде време да се заквасва (след 4-5ч някъде) в съда вече има някаква дейност и просто добавам всичко във ферментора. Почти съм сигурен, че дрождите ми идват в повече, щото лаг фазата е доста кратка - между 6 и 10-12 часа като доста по-често е към 6ч някъде.

Това което си мисля е да почна да си играя с ограничаване количеството което ползвам от министартера и да слагам примерно половината от него и така да "гоня лаг фаза" между 12ч и 24ч. Въпросът ми е дали продължителността на лаг фазата е 'добър' индикатор за коректно (като количество дрожди) заквасване или тази работа "не става така" и да не се "занимавам с глупости" ?
:-)
damyan_rm
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 173
Регистриран на: 10 Сеп 2014, 18:10
Местоположение: София

Следваща

Назад към Ферментация и дрожди

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 7 госта

cron