Хмел - затворен плътно и на тъмно и студено. По възможност вакуумиран. Може и във фризер.
Дрожди - затворени плътно без влага и в хладилник, но не и фризер. С всеки месец съхранение им пада по малко броя живи клетки, но един лек стартер и всичко е наред.
И аз съм правил бира с дрожди от повече година след срока на годност и то в отворено пакетче в хладилник. Бях го затворил с кламер.
Ирландския мъх - няма някакви особени изисквания, стига да няма влага. Има го в различни видове - към днешна дата в електронния магазин е във вид на оригиналното водорасло, наречено ирландски мъх. Даже мирише на риба
Прилага се в доза около 5гр. за 20л. вряща бирена мъст.
Преди беше в два други вида - извлечен карагенан във вид на бял прах или на дребни като пясък частици. В този вид се прилага в още по-малка доза - грам на 100л.
Дрождева суспензия не може да се съхранява дълго, но все пак до месец в хладилник няма проблем. За по-големите фенове има вариант да се смеси 50/50 с глицерин и да се замрази във фризер, но със сигурност после ще трябва да се прави стартер и да се определя брой витални клетки на мл. суспензия, за да се определи количеството за заквасване.