Страница 1 от 1

ненормално дълга ферментация

МнениеПубликувано на: 10 Яну 2015, 11:36
от nnakov
Колеги,
помогнете с мнение.
Варка от 01,12,2014 още ферментира - вече 40 дни. Клапана работи на всеки 3-4 минути.
Дрожди - Notingam,
OG - 11P, в момента е 5Р
Температура на ферментация 10С
Какво да я правя - да чакам още, да я бутилирам или направо на ракия.
благодаря предварително

Re: ненормално дълга ферментация

МнениеПубликувано на: 10 Яну 2015, 13:20
от victoryvt
Нотингам на 10гр. ?
Те че са издържливи, издържливи са, ама чак на 10 не са :)
Стопляй и приключвай.
Поне 15-16 гр.

(на 10гр. и лагерните едвам мърдат, какво остава за ейлови)

Re: ненормално дълга ферментация

МнениеПубликувано на: 10 Яну 2015, 13:30
от nnakov
Явно това е причината. При мен Нотингам чудесно ферментира на 12 - 13 градуса в предни варки, но на 10 още не бях пробвал. То ферментация тече, но не знам колко време ще й трябва с тия темпове.
А при същата температура 9-10 градуса в съседния ферментор S023 ще избуши ферментора от напрежение :clap:
Благодаря Викторе!

Re: ненормално дълга ферментация

МнениеПубликувано на: 10 Яну 2015, 13:32
от victoryvt
9-10 околна или 9-10 вътре ?
Предполагам околна :)

Re: ненормално дълга ферментация

МнениеПубликувано на: 10 Яну 2015, 13:33
от nnakov
Околна, да. Термометъра лежи извън ферментора допрян до дъното му.