Страница 1 от 1

Коничен ферментатор!

МнениеПубликувано на: 14 Дек 2014, 17:13
от dakobow
Здравейте колеги, искам да споделя впечатленията си от първото ползване на ферментора!Отначало си мислех-изпускам утайката от основата на конуса от страничния кран точа и това е, да....!!! ама...не.!!!!"Совите не са това което са" Утайката се утаява в конуса, това добре, но като пусна да източвам тръгва гъсто и след това рядкото пробива.Извода е, трябва регулярно да се изпуска утайка до почване на рядко и така докато не остане само рядко.Вмомента бирата горе е бистра и няма видима ферментация на 3% плато, а отдолу тече мътилка и от двата крана, ще точа с маркуча пак! Можеби ще заваря още един кран по високо!
Може дрождите да са с по гъста консистенция и това да е проблема,ако някой ползва таквоз "животно" да пише! ;)
Наздраве!

Re: Коничен ферментатор!

МнениеПубликувано на: 14 Дек 2014, 19:24
от victoryvt
Колко е ъгълът на конуса ти ?
Да не е прекалено голям.
Според бай Кунце не трабва да е над 60гр. (равностранен триъгълник), но според опита на бай Темелко - по-добре е да е по-остър (да речем 45гр.).

Re: Коничен ферментатор!

МнениеПубликувано на: 14 Дек 2014, 20:18
от dakobow
Ами....по малък от 45, нарочно го направих по остър да може да се "хлъзгат" утайките!