Нискотемпературен тест на Нотингам
Публикувано на: 06 Ное 2014, 10:27
Както вече съобщих, в неделя варих американско пшенично и реших да заквася с Нотингам заради текущо ниските температури, а и за да видя в реални условия как ферментират тези дрожди при ниски температури.
Дозата дрожди е 40гр. за 100л. пивна мъст с 11% Плато, но са доразвити в стартер по следната схема :
1. В неделя около 16 ч. източвам пивна мъст по време на прецеждането с около 8% екстракт и след охлаждането й за два часа посявам в 3л. 40 гр. дрожди при темп. 25гр.
2. През нощта стартерът е оставен на около 13гр. околна темп. и в понеделник сутринта беше вътре в него 14-15 гр., долях още 2л. от готовата пивна мъст с екстракт 11% и темп. около 25гр. , а основното количество оставих незаквасено да се охлажда. Така при заквасването следобеда температурите в стартера и бидона почти се изравниха.
Ферментацията показа първи признаци вторник сутринта, а към днес сутринта (четвъртък) екстрактът е паднал на около 3.6% от 11 първоначални.
През цялото време околната температура беше 12 гр. , а в бидона е 14.5 - 15 гр.
Няма плодови нюанси в бирата, чист и почти лагерен вкус.
Засега ...
Дозата дрожди е 40гр. за 100л. пивна мъст с 11% Плато, но са доразвити в стартер по следната схема :
1. В неделя около 16 ч. източвам пивна мъст по време на прецеждането с около 8% екстракт и след охлаждането й за два часа посявам в 3л. 40 гр. дрожди при темп. 25гр.
2. През нощта стартерът е оставен на около 13гр. околна темп. и в понеделник сутринта беше вътре в него 14-15 гр., долях още 2л. от готовата пивна мъст с екстракт 11% и темп. около 25гр. , а основното количество оставих незаквасено да се охлажда. Така при заквасването следобеда температурите в стартера и бидона почти се изравниха.
Ферментацията показа първи признаци вторник сутринта, а към днес сутринта (четвъртък) екстрактът е паднал на около 3.6% от 11 първоначални.
През цялото време околната температура беше 12 гр. , а в бидона е 14.5 - 15 гр.
Няма плодови нюанси в бирата, чист и почти лагерен вкус.
Засега ...