Страница 1 от 2

Нискотемпературен тест на Нотингам

МнениеПубликувано на: 06 Ное 2014, 10:27
от victoryvt
Както вече съобщих, в неделя варих американско пшенично и реших да заквася с Нотингам заради текущо ниските температури, а и за да видя в реални условия как ферментират тези дрожди при ниски температури.
Дозата дрожди е 40гр. за 100л. пивна мъст с 11% Плато, но са доразвити в стартер по следната схема :
1. В неделя около 16 ч. източвам пивна мъст по време на прецеждането с около 8% екстракт и след охлаждането й за два часа посявам в 3л. 40 гр. дрожди при темп. 25гр.
2. През нощта стартерът е оставен на около 13гр. околна темп. и в понеделник сутринта беше вътре в него 14-15 гр., долях още 2л. от готовата пивна мъст с екстракт 11% и темп. около 25гр. , а основното количество оставих незаквасено да се охлажда. Така при заквасването следобеда температурите в стартера и бидона почти се изравниха.

Ферментацията показа първи признаци вторник сутринта, а към днес сутринта (четвъртък) екстрактът е паднал на около 3.6% от 11 първоначални.
През цялото време околната температура беше 12 гр. , а в бидона е 14.5 - 15 гр.
Няма плодови нюанси в бирата, чист и почти лагерен вкус.
Засега ...

Re: Нискотемпературен тест на Нотингам

МнениеПубликувано на: 06 Ное 2014, 12:03
от mirix
Така и ще си остане предполагам. До към 20 дори 21 гр. си остава изчистен лагерен вкус.

Re: Нискотемпературен тест на Нотингам

МнениеПубликувано на: 06 Ное 2014, 12:28
от cervesa
@mirix: Откриваш нова теория в пивоварството :D :D :D

Re: Нискотемпературен тест на Нотингам

МнениеПубликувано на: 06 Ное 2014, 12:43
от mirix
И смятай без да съм пил бира още , а като ударя някоя друга :D . Знаеш че съм човек на науката културата и изкуството, да не прозвучи нескромно де

Re: Нискотемпературен тест на Нотингам

МнениеПубликувано на: 07 Ное 2014, 15:20
от spas0456
Здравейте.
Да споделя и моя нискотемпературен опит с Нотингам.
На 31.10. заквасих 60 литра пивна мъст с около 0,4 литра мая утаена от вторична ферментация на 40 литра стаут.
Ферментация при начален екстракт 14,5% температура 12 гр. във ферментатора
на 4.11 температура във ферментатора 9 гр. екстракт 6% без корекция
на 6.11 преместена на 19гр.

Re: Нискотемпературен тест на Нотингам

МнениеПубликувано на: 07 Ное 2014, 16:29
от victoryvt
Моят експеримент успешно завърши точно 4 денонощия след заквасването.
Резултатът е - от 11% Плато до 2.5% при темп. на ферментация (вътре в бидона) 14-14.5 градуса.
Потенциален алкохол на бирата : 4.4%

Re: Нискотемпературен тест на Нотингам

МнениеПубликувано на: 12 Ное 2014, 15:27
от mirix
И аз заложих в неделя нотингамки на 12 гр да се гърчат. Заквасих около 250 мл. мъст с 33 гр. дрожди.Запечатано и тиксовано в бидончето.

Re: Нискотемпературен тест на Нотингам

МнениеПубликувано на: 25 Фев 2015, 07:41
от rajev
Като става дума за Нотингам да попитам нещо:
Последните две варки ги газирах с Нотингам ,останали от една минала варка,но не ми залепиха така добре утайките на дъното и самата утайка е много нестабилна при наливане се размътва и иначе перфектно бистрата бира в чашата ми мътнее.Когато същите тези дрожди бяха пресни така залепяха на дъното , че с първото плакнене на бутилката не се изчистваха.Въпроса ми е:
Защо Нотингама незалепи добре на дъното?
1)защото са стари(около 8 месеца от закупуването)
2)защото са съхранявани неправилно(не са били в хладилник)
3)или двете причини са фактор

Re: Нискотемпературен тест на Нотингам

МнениеПубликувано на: 25 Фев 2015, 09:54
от mirix
Аз ще заложа на риторичния ти въпрос номер 3. :D

Re: Нискотемпературен тест на Нотингам

МнениеПубликувано на: 25 Фев 2015, 10:00
от victoryvt
Останали сухи дрожди или останала дрождева суспензия от ферментатора ?
И какво значи - газирах с Нотингам ? С какво си подсигурил липсата на основните дрожди ? Може би те пак са били вътре и при газировката е имало и Нотингам и основните някакви.
За да е сигурно че газировката ще е с други дрожди трябва много дълго и на много студено да лагерува бирата, след което да се източи без да се вдига от дъното утайката, за да е сигурно че няма клетки от основните дрожди. Даже за по-сигурно - да се приложи бистрене с желатин или бентонит.
И пак не е сигурно.