Страница 1 от 7
Повторно използване на пивни дрожди
Публикувано на:
05 Ное 2014, 14:46
от IVDON
Поздрави на всички домашни пивовари от форума!
Като всеки новобранец и аз попрочетох доста неще в нета. Със скромните две варки и окуражителните резултати мисля, че вече съм зарибен. Разбираемо всички тук целят правене на по-добра бира от индустриалната и четейки писаното във форума изглежда това е постижима цел. Като човек идващ от лагера на винарите съм наясно, че както при виното така и при бирата успеха се крие в детайла и всяко неглижиране на важна подробност е причина резултатът да е посредствен. И пак като човек идващ от лагера на винарите съм наясно за важността на дрождите и при какви условия си ги поставил да работят. Изненада ме обаче количеството за хектолитър при бирата. Обикновено около 100гр за 100л. При виното това съотночение е пет пъти по-малко и като вземем осезателната разлика в цената и липсата на едри разфасовки излиза, че цената на дрождите влияе на цената на бирата. Не ме разбирайте грешно, естествено, че кеф цена няма, но какво ще кажете за така нареченото миене, съхраняване и повторно използване на дрождите.
Re: Повторно използване на пивни дрожди
Публикувано на:
05 Ное 2014, 15:59
от victoryvt
100гр. на 100л. е доста завишена доза, предимно за лагери или силноалкохолни ейлове.
Стандартната доза от 11.5 гр. заквасва успешно 20-25л. , така че за 100 - и 4 дози стигат.
За ейл говорим.
За лагер е друга работа - там ако ще се ферментира на и под 10гр. се иска сериозно заквасване, което очевидно няма да е с пакетчета по 11.5 гр.
Прави се стартер и с него се заквасва големия бидон или каквото е там.
Писали сме за стартерите, а конкретно калкулатор за стартери има в сайта brewersfriend.com
Може да се започне с 11 гр. и с две степени да се достигне количество клетки за 100л. лагерна бира.
Разходът е за малцов екстракт, или другия вариант е да се направи предварителна малка варка за произвеждане на мъст за стартера.
Ползването на утаени дрожди също е решение, но има няколко риска - да си хванеш заразени дрожди и с тях да си развалиш новата бира, да предозираш с дрожди което ще вкара малко вкус на мая после и т.н.
Но при внимателно боравене става.
Някои практикуват сипване на новата варка директно в току що изпразнения ферментатор върху неговата утайка.
Така се прави ако ще се ферментира нещо много силно - Барли уайн примерно. Първо се ферментира един портър и върху утайката му се сипва мъстта за барлито.
Re: Повторно използване на пивни дрожди
Публикувано на:
05 Ное 2014, 17:25
от cervesa
Няма проблем с многократното използване на дрождите,както точно е описал Виктор.Дори без промиване,ако не се усеща някаква инфекция или зараза.Вливането на следващата варка ,върху утайката (т.нар.slurry) от предната,директно във ферментатора е масова практика в големите пивоварни.При домашни условия препоръчвам утайката да се извади ,да се измие ферментатора,и да се дезинфекцира и тогава да се сипва новата варка с утайката от предната (без промиване дори).
За съхранението ,също няма проблеми.В индустриални условия съхраняват маята под слой от киселина или бира.За домашни условия -под бира и в хладилник.
Re: Повторно използване на пивни дрожди
Публикувано на:
28 Окт 2015, 18:18
от Martin
В момента изчетох 1000 форума и мисля да почна да си я замразявам даже. След като измия маята от утайката на предната бира, се смесва съотношение 15% Глицерин, 35% дестилирана вода и 50% дрожди. Това се затваря в колбичка и във фризера. Единствения проблем е при НО-ФРОСТ фризерите където има цикъл на затопляне, може да прецака маята, за това се слага в кутийка от стиропор, колбичките с дрождите и торбички с лед. Ако някой се интересува от повече детайли, да каже, изтекоха ми очите да чета по въпроса.
Re: Повторно използване на пивни дрожди
Публикувано на:
28 Окт 2015, 22:43
от mirix
Дори и без предварителни стартери 3 х 11 грама стигат чудесно за 100 л. бира , многократно тествано. За ейл говоря!
Re: Повторно използване на пивни дрожди
Публикувано на:
23 Мар 2016, 15:27
от ВескоВарна
cervesa написа:При домашни условия препоръчвам утайката да се извади ,да се измие ферментатора,и да се дезинфекцира и тогава да се сипва новата варка с утайката от предната (без промиване дори).
Привет! Колко от утайката се слага и как се промива?
Re: Повторно използване на пивни дрожди
Публикувано на:
23 Мар 2016, 15:36
от cervesa
Re: Повторно използване на пивни дрожди
Публикувано на:
12 Апр 2016, 19:28
от ВескоВарна
Какво количество заместват 11г сухи дрожди?
Re: Повторно използване на пивни дрожди
Публикувано на:
12 Апр 2016, 20:32
от 5th-hokage
Ми аз слагам половин буркан НЕфилтрирани леко захранени дрожди от предна варка - към 300-400г (не оцедени и не промити със утайката)
Re: Повторно използване на пивни дрожди
Публикувано на:
14 Апр 2016, 19:06
от dr_slavov
На предходната варка за първи път направих "жътва" на мая. И след това започнаха въпросите и четенето в нета. Има доста информация как се мият и съхраняват дрожди от предишната варка, но инфото относно засяването с тях е доста по-оскъдно.
Това което намерих е: при 40% утайка след промиването в буркана или съда, наличието на дрожди в общия обем е 1-1,2 милярд в мл.
Притеснителното беше, че има информация за 5 милярда в мл. Факт е, че 90% дават една и съща информация така, че се доверяваш на тях. Предполагам, че истината е нещо между 1 и 2 милярда в мл. Аз работя с 1 милярд.
Като занеш тази цифра останалото е въпрос на прости сметки. За средно силни ейлови бири ползваш правилото 1милион/Р/мл и всичко е ОК.