Страница 1 от 2

Доферментиране в бъчва/буре?

МнениеПубликувано на: 18 Авг 2014, 18:45
от aldisha
Поздрави от един начинаещ "брюър", както казва един колега тук във форума. Бих искал да разбера мнението и опита ви по отношение на идеята за употреба на бъчва/буре за доферментиране на бирата. По-точно в момента след края на активната ферментация. Тогава, когато я преливаме в нов съд за да отделим бъдещата бира от утайката от дрождите. Какво ще кажете ако в този момент налеем бирата в буре и я оставим там до момента за бутилиране? Ако съществува такава практика, то за определени стилове бира ли се прилага, или може със всички? Някой пробвал ли е това с нова, неизползвана бъчва/буре?

Благодаря предварително!
(започвам темата тук, тъй като не успях да се ориентирам точно в кой от подфорумите да започна, надявам се модераторите да ми помогнат :) )

Re: Доферментиране в бъчва/буре?

МнениеПубликувано на: 18 Авг 2014, 19:28
от cervesa
Отговорът на повдигнатият въпрос за (до)ферментация в буре, е толкова обширен ,че наистина заслужава да се отдели в тема.Вероятно Виктор ще го направи и така би било редно.
По начало,пивото,както виното и всички други напитки ,в своето изсторическо развитие ,в по-голямата част от времето са ферментирали и държани в дървени бурета,едва в последните,по-малко от 100 год.се използват съдове от друг материал-мед,стомана,неръждаема стомана,стъкло...
Така ,че отговора на въпроса ти е:Кардинално-ДА!-в дървени бурета може да ферментира пиво и то от всеки стил.
Оттук нататък подвъпросите са безкрай...
Експериментирай смело! И не забравяй,че ако не споделиш резултата-все едно го няма ;)

Наздраве!

Re: Доферментиране в бъчва/буре?

МнениеПубликувано на: 19 Авг 2014, 11:21
от victoryvt
Преместих я в "Ферментация и дрожди".

А по същество - бурето е добре да е или ново с неголямо обгаряне или старо в което е държано бяло вино или някакъв алкохол, но не прекалено ароматен.
За предпочитане е дъбов материал.
При доферментацията следва да се има пред вид че в бурето ще се държи по-дълго отколкото в бутилка и следва да не се прекалява с газировката.
Понякога само остатъчният екстракт стига за добро газиране, особено за силни бири, които се очаква да отлежават в бурето доста месеци , че дори и година.
Има и чалъми като поставяне на канелка тип ТАП, а не проста канелка. В тубата има много клипове :

Click here to learn how to add YouTube Videos to your phpBB forum

Re: Доферментиране в бъчва/буре?

МнениеПубликувано на: 19 Авг 2014, 12:33
от aldisha
Супер, много ме зарадвахте с отговорите си. Опита ще го извърша при първа възможност, което по план ще е след около месец. Така, че ще ви пиша подоробности. Радвам се, че захващаме въпроса в нова тема. Ще се радвам и ако някой друг сподели опита си.
Що се отнася до бурето, мисля да бъде ново, дъбово. И тъй, като за сега съм основно с теоритични познания и много малко практика :roll: си въртя очите по същия начин опитвайки си да си обясня много неща. Явно ще се изяснят с повече действие.
@victoryvt доферментиране в бурето в кратък период от време (2-3 седмици) и след това бутилиране смислено ли е като идея? Или по-скоро идеята на бурето е бирата да стои там повече време и след това направо да се пие или бутилира?
Всъщност да изясня малко идеята си. Тъй като имам нужда от леко "овкусено" буре, за отлежаване на дестилати, реших да пробвам това с бирата. Т.е. основната идея е да използвам бурето преди да сложа дестилата вътре. Затова и питам дали принципно употребата на бурета при правенето на бира е с цел овкусяване на бирата или е просто използване на съда? От там и дали трябва да седи много време бирата в бурето или мога да я доферментирам, по същия начин както в дамаджаната която използвам и сега?

Re: Доферментиране в бъчва/буре?

МнениеПубликувано на: 19 Авг 2014, 16:19
от victoryvt
Варианти има всякакви, но по принцип отлежаването в буре е за дълго. Нищо не пречи и да е за кратко.
Не всички стилове обаче допускат отлежаване в буре.
Виж в базата на BJCP :
http://www.bjcp.org/2008styles/catdex.php

Re: Доферментиране в бъчва/буре?

МнениеПубликувано на: 19 Авг 2014, 17:17
от cervesa
Нормалната практика е в дъбово буре да отлежава първо дестилат,а след това да се ползва за отлежаване на пиво.
Досега не съм чувал за обратното,но можеи да съм пропуснал:)!

Re: Доферментиране в бъчва/буре?

МнениеПубликувано на: 19 Авг 2014, 23:12
от aldisha
И аз не съм много запознат. Но като цяло последните години явно се развива сектора. В щатите до/отлежават бърбън в бурета от бира - http://goo.gl/20JcEG . А, дори и на нашият общодостъпен пазар се появиха варианти на нисък клас шотландски уискита завършени в бирени бурета - Ale Cask Finish...

Re: Доферментиране в бъчва/буре?

МнениеПубликувано на: 28 Авг 2014, 12:17
от almus
Само съм мислил по този въпрос, но вече имам 5литра бъчва, в която отлежава ракия.Бих опитал след време да я напълня с бира за нещо като вторична ферментация и отлежаване едновременно, не повече от 3,4 седмици.Пил съм английски cask ale, отличен е...
Повече информация може би бихме получили от английски сайтове.Германците и те не дремят;)
Внимавайте с покупката на бъчва, защото мисля, че ме излъгаха с обгарянето отвътре.Бъчваря ми каза, че е обгорена слабо-доверих му се.Вкъщи светнах с фенер през отвора да проверя и се оказа, че няма следи от обгаряне-дъба си е светъл..Дали не се остъргва обгорената дървесина? ? Може би обгарят само по-големите бъчви ...?
Наздраве.

Re: Доферментиране в бъчва/буре?

МнениеПубликувано на: 28 Авг 2014, 23:01
от dandilov
Моят опит с бъчвите показа следното:
Преди 4-5 години си купих "дъбово" буренце за ракия 5 л. от Троян.
Уверяваха ме, че няма друго такова... ако ме разбирате... :lol: "... мед ще тече от него..."
И така заминаха 5 литра, че и отгоре перфектна ракия!
Не знам с какво и как го бяха обгаряли, но ракията стана тъмно кафява - към черна с вкус и мирис на катран! :-o
После си взех едно буренце 20 литра от с. Врачеш - меката на бъчварството, и се насладих в последствие на едно българско домашно уиски от него! :dance:
После си купих от там и буренце за вино, и още едно за ракия, "и те така..." :D
Това което искам да кажа е, че е много важно кой прави бъчвата, как и с какъв материал!
Само в качествена бъчва може да отлежи и да стане качествена бира!

Re: Доферментиране в бъчва/буре?

МнениеПубликувано на: 16 Юни 2018, 17:08
от mirix
След 4 години да раздвижим темата. Предполагам има вече много натрупан опит. Днес си поиграх малко и стъкмих 30 л. буренце с бирен кран.
Та съм в голямо чудене ракия или бира.
Буртто е от ракия и не е ползвано дълги години. Сега го разкисвам и мисля да варна куадрупел.
Въпроса ми е за дезинфекцията.
1. 3 л. спирт и вода 1:1 и да престои търкаляйки го.
2. Изплакване с вода с окрон, но се притеснявам да не поеме някакъв аромат.
3. Опушване със серни ленти.

Наливане на бирата за тиха ферментация и ще търся клапан да го регулирам на 1 атм. за да се самогазира.
Останалото е чакане.