Страница 1 от 3

Бутилкова доферментация (газировка) с дрожди S-04

МнениеПубликувано на: 09 Май 2014, 11:24
от daniel.trifonov
Здравейте колеги,
Темата ми е хем за газировка, хем за ферментация и дрожди, но по-скоро тук и е мястото.

Имам питане, колко време отнема газирането и завършването на бутилковата ферментация с дрождите S-04?
Имам предвид във ваш конкретен случай, примерно: температура - 20°C; захар - 4г/л.
Стига ли им една седмица?

Поздрави!

Re: Бутилкова доферментация (газировка) с дрожди S-04

МнениеПубликувано на: 09 Май 2014, 14:09
от cervesa
В зависимост от концентрацията на дрождите-3 до 5 дни.Виж и тук: http://www.northernbrewer.com/connect/2 ... rbonating/

Re: Бутилкова доферментация (газировка) с дрожди S-04

МнениеПубликувано на: 09 Май 2014, 15:22
от daniel.trifonov
Много благодаря за отговора и за връзката - още едно интересно място за четене! ;)

Re: Бутилкова доферментация (газировка) с дрожди S-04

МнениеПубликувано на: 10 Май 2014, 13:02
от victoryvt
С-04 имат един къде проблем, къде предимство, зависи от гледната точка :
Много бързо ферментират и падат в утайка, отделно че тя е лепкава и стои твърдо за дъното.
Това хем избистря бирата добре, хем създава проблем на младите пивовари - особено ако са поудължили времето за главна ферментация, или недай си боже са направили и вторична.
При това положение при бутилирането няма достатъчно живи и дейни клетки за да газират бирата в бутилките.
Нужно е да се добавят свежи дрожди при бутилирането.
Тогава всичко си идва на мястото.
Иначе - чакай си ти и месец, газировката ще е най-малкия проблем. Ще има и лоши вкусове, а и може и диви дрожди да завземат средата за газировка.
Затова с тези точно дрожди трябва или да се бутилира по-рано от средното време, или да се добавят нови свежи дрожди , че и даже министартер със захарта за бутилкова доферментация.
А не е лошо и вместо захар да се ползва малцов екстракт, тъй като в него има и минерали и декстрини и т.н.

Re: Бутилкова доферментация (газировка) с дрожди S-04

МнениеПубликувано на: 10 Май 2014, 18:48
от daniel.trifonov
Навреме бутилирах, но си спомням, Виктор беше писал за S-04, че са бавнички под налягане.
За първи път опитвам да правя битер и нямам опит с ниската газировка. Имам една PVC бутилка и изглежда твърда, но не много, а и ми се струва че не втвърдява повече след 2-рия ден от бутилирането.
Иначе на дъното на някои бутилки има повечеко, на други по-малко дрожди, но все пак си има. Щом PVC-то се втвърдява, явно протича ферментация вътре.
Довечера ще отворя една бутилка за проверка. Вече минаха 5 дни от бутилирането.

Re: Бутилкова доферментация (газировка) с дрожди S-04

МнениеПубликувано на: 12 Май 2014, 17:20
от za6o
victoryvt написа:С-04 имат един къде проблем, къде предимство, зависи от гледната точка :
Много бързо ферментират и падат в утайка, отделно че тя е лепкава и стои твърдо за дъното.
Това хем избистря бирата добре, хем създава проблем на младите пивовари - особено ако са поудължили времето за главна ферментация, или недай си боже са направили и вторична.
При това положение при бутилирането няма достатъчно живи и дейни клетки за да газират бирата в бутилките.
Нужно е да се добавят свежи дрожди при бутилирането.
Тогава всичко си идва на мястото.
Иначе - чакай си ти и месец, газировката ще е най-малкия проблем. Ще има и лоши вкусове, а и може и диви дрожди да завземат средата за газировка.
Затова с тези точно дрожди трябва или да се бутилира по-рано от средното време, или да се добавят нови свежи дрожди , че и даже министартер със захарта за бутилкова доферментация.
А не е лошо и вместо захар да се ползва малцов екстракт, тъй като в него има и минерали и декстрини и т.н.


Това поражда един въпрос в мен, това значи лим, че след една седмица от бутилирането трябва да минат задължително през хладилника (за да се приспят дрождите) ?

Re: Бутилкова доферментация (газировка) с дрожди S-04

МнениеПубликувано на: 14 Май 2014, 08:44
от victoryvt
В хладилника трябва да влязат чак когато си убеден че са се газирали докрай. Иначе дрождите лягат долу и край.
Необходимост от спешното им приспиване няма.
Нещо повече - всяко действие с бурно действащи дрожди, което води до тяхното бързо "приспиване" води до неприятни миризми - предимно сероводород.
Най-добрият показател че дрождите са приключили работата си е избистрянето на бирата и падането на видима утайка долу. Тогава може безопасно да се охлаждат.
Тази една седмица е приблизителен интервал, както и пожелателен.
Някои дрожди ще приключат за ден два, други ще се влачат и повече от седмица.
Всичко е въпрос на опит, рутина и внимателно наблюдение.
За по-лесна преценка - бутилирайте и една ПЕТ бутилка, така по вдървяването й ще съдите за газировката в стъклените.

Re: Бутилкова доферментация (газировка) с дрожди S-04

МнениеПубликувано на: 14 Май 2014, 11:42
от za6o
Добре, на дрождите като им свърши храната в бутилката т.е. като унищожат захарите изпадат в летаргия и отиват на дъното. Значи ли това, че ако ги оставя бутилките на стайна темп. за 2 месеца, през това време те са си свършили работата и са се утаили, след това минава бутилката за 2 часа през хладилника колкото да се охлади и воала :) ?
Не ми е много ясно защо е препоръчително да стоят в хладилника седмица, след като са се газирали.

Re: Бутилкова доферментация (газировка) с дрожди S-04

МнениеПубликувано на: 14 Май 2014, 12:13
от vsd
Защото при стайната температура при която са се газирали, част от въглеродния двуокис стои във въздушната кухина между бирата и капачката. Като ги охладиш, позволяваш на този въглероден двуокис да премине в бирата (да се разтвори в нея), което си иска малко време и няма да може да стане за два часа.
По начало течностите абсорбират доста повече CO2 като са студени.

Re: Бутилкова доферментация (газировка) с дрожди S-04

МнениеПубликувано на: 15 Май 2014, 08:23
от victoryvt
+1
И не само заради въглеродния двуокис, още много процеси се извършват по време на отлежаването в хладилника.
За тях също е нужен студ. Същите процеси биха се извършили и на стайна температура, но за повече време.
Комерсиалните производители на бира държат в лагерните танкове бирата 21 дена (3 седмици), но да речем че тя там е предимно лагерна бира, а ние правим предимно ейлове (за които тия срокове са по-кратки)
Единствената бира, която може да се пие веднага след ферментацията е вайценът, но все пак не е препоръчително.