Липса на признаци за ферментация
Публикувано на: 06 Апр 2014, 16:06
Здравейте!
За първото си варене използвах съкратена рецепта, показана в една друга тема във форума.
Използвах Български светъл ечемичен малц - 700гр, хмел Халертау - 2х 5 гр и дрожди за долна ферментация mauribrew lager 497. При озахаряването, йодния тест показа добър резултат, охлаждането беше сравнително бързо (около 15-20 минути) при добре санитаризирано оборудване. При достигане на температура от около 19-20 градуса прелях във ферментатор, разклатих добре и сложих 2 грама от дрождите (крайната смес беше около 2.5-2.8 литра). Оставих да ферментира на постоянна температура около 16 градуса. Ферментатора е пластмасова бутилка от 6л, като съм пробил капачката и съм прекарал маркуч през отвора, водещ към буркан пълен с вода.
Проблемът е, че вече минаха 72 часа, а призмаци за ферментация липсват (не съм използвал стартер за дрождите). Няма балончета в буркана, няма температурна разлика на течноста. Единствено има лек пенист слой на повърхноста на ферментата. Да чакам ли още за започване на ферментация или тя вече тече? Как да процедирам?
П.П: Използвах лагер, а не ейл дрожди, защото имам условия за постоянна температура около 16 градуса.
Мога да приложа и снимка ако ще помогне.
За първото си варене използвах съкратена рецепта, показана в една друга тема във форума.
Използвах Български светъл ечемичен малц - 700гр, хмел Халертау - 2х 5 гр и дрожди за долна ферментация mauribrew lager 497. При озахаряването, йодния тест показа добър резултат, охлаждането беше сравнително бързо (около 15-20 минути) при добре санитаризирано оборудване. При достигане на температура от около 19-20 градуса прелях във ферментатор, разклатих добре и сложих 2 грама от дрождите (крайната смес беше около 2.5-2.8 литра). Оставих да ферментира на постоянна температура около 16 градуса. Ферментатора е пластмасова бутилка от 6л, като съм пробил капачката и съм прекарал маркуч през отвора, водещ към буркан пълен с вода.
Проблемът е, че вече минаха 72 часа, а призмаци за ферментация липсват (не съм използвал стартер за дрождите). Няма балончета в буркана, няма температурна разлика на течноста. Единствено има лек пенист слой на повърхноста на ферментата. Да чакам ли още за започване на ферментация или тя вече тече? Как да процедирам?
П.П: Използвах лагер, а не ейл дрожди, защото имам условия за постоянна температура около 16 градуса.
Мога да приложа и снимка ако ще помогне.