Страница 1 от 2
Хлебна мая
Публикувано на:
19 Мар 2014, 17:37
от almus
Здравейте.
Чета тук във форума и на друго място, че се използва и хлебна мая за предизвикване на ферментация.Споделете какъв вкус се получава.Скоро пих пети океан и предполагам, че я правят с хлебна мая...
Re: Хлебна мая
Публикувано на:
19 Мар 2014, 17:46
от cervesa
Пети океан не правят бира,а я купуват от Болярка недоферментирала.
Вкусът ,който ти е направил впечатление е точно на мая,и е вследствие на започнала автолиза(самоизяждане ) на дрождите,поради дългият им престой в пивото.(Това винаги се счита за недостатък при дегустация)
Re: Хлебна мая
Публикувано на:
19 Мар 2014, 19:20
от almus
Ясно за търговската марка пети океан.Имате ли инфо колега с каква марка дрожди работят родните пивоварни? Няколко пъти правя лагер с s23 но вкуса не е чист....Сега ще опитам с даймънд.Спазвам всичко според технологията, но според мен дрождите определят 90% крайния вкусов профил.Извинявам се, ако правя глупави заключения относно дрожди и вкусов профил, но не съм професионалист.
Re: Хлебна мая
Публикувано на:
19 Мар 2014, 20:47
от cervesa
Diamond са едни от най добрите дрожди за домашни пивовари,които искат да правят лагерни бири.Професионалните пивовари внасят щамове,които размножават тук .Като периодично опресняват дрождите с нов внос.Точно кой щам ползват ,няма кой да ти каже.
Другите налични за домашните пивовари са 34/27,но не смятам,че причината за нечистия вкус е в щама на дрождите.Търси причината в другите условия.
Ако можеш,да дойдеш на 12.04 в Пловдив,и да споделиш подробности,уверен съм ,че ще ти помогнем.
А и ако донесеш пиво-още по-добре.
Наздраве!
Re: Хлебна мая
Публикувано на:
19 Мар 2014, 20:56
от almus
Под нечист вкус искам да кажа, че долавям малко плодови нотки.Озахарих при 67гр, ферментира при 9гр и отлежава при 5 градуса седмица.Зная, че е рано за пиене.Каква сбирка ще има на 12април, не съм чел скоро форума.
Re: Хлебна мая
Публикувано на:
19 Мар 2014, 23:03
от dandilov
Аз съм на мнение, че лагерната бира иска доста отлежаване, за да си изчисти вкуса.
Правих лагер Ноември месец с дрожди S23 и за Коледа и Нова година беше доста смотана на вкус, но преди една седмица опитах предпоследната бутилка и беше станала перфектна. Бистра и супер изчистен вкус.
Re: Хлебна мая
Публикувано на:
19 Мар 2014, 23:43
от mirix
Не само лагерната, аз преди месец отворих една ейлова ноемвриска. Изчистен хмелов вкус. Поне 3 месеца отлежаване се отразяват супер на биричката , но има един проблем няма кой да я чака
Re: Хлебна мая
Публикувано на:
20 Мар 2014, 00:02
от almus
Така е, иска отлежаване.
Re: Хлебна мая
Публикувано на:
20 Мар 2014, 07:58
от cervesa
Колега,almus,виж темата за конкурсите и срещите за подробности за срещата на 12.04.За по-лесно ето и линк:
viewtopic.php?f=19&t=2707А за отлежаването ,всички колеги са прави,а има и правило на старите пивовари:"За всеки градус плато-една седмица отлежаване"т.е.при 13*Р,13 седмици отлежаване.
Re: Хлебна мая
Публикувано на:
20 Мар 2014, 10:27
от spas0456
Здравейте.Искам да попитам колко процента захари може да изферментира хлебната мая
тази обикновената пресованата на кубчета