Страница 1 от 1

Дали формулата за изчисляване на алкохола работи винаги?

МнениеПубликувано на: 12 Мар 2013, 11:12
от Hristo
Замислих се по повод на плодовата бира, която правя. Измерил съм началната плътност след варенето и от тази стойност ще получа алкохолното съдържание на крайната бира. Но при добавянето на плод във вторичния ферментор аз вдигам нивото на захарите. Това няма как да го отразя при изчисленията, а всъщност би трябвало да оказва влияние върху крайния процент алкохол. Същото е и при белгийския силен ейл, където при вторичната ферментация (а не след нея) се добавя голямо количество захар.
Дали съм прав в разсъждеянита си или пропускам нещо. Или пък измененията в алкохолния процент са пренебрежимо малки?

Re: Дали формулата за изчисляване на алкохола работи винаги?

МнениеПубликувано на: 12 Мар 2013, 11:53
от victoryvt
Щом добавяш още захар по време на ферментацията - измерването на алкохола е единствения начин.
Изчисляването няма на какво да се опре - защото имаш начална и крайна плътност, но между тях е добавена захар.
Ако можеш да я определиш някакси - може да я добавиш към началната.
Например :
бира с начална плътност 12% Плато ферментира до 3% след което бива бутилирана с добавка на 10гр. захар на литър бира.
10гр. на литър е точно 1 % допълнителна захарност.
Тогава ще имаме начална 13% , а ако крайната не се промени - то алкохолът след отлежаване ще е (13-3)*0.52 = 5.2%
Т.е. за мен газировката с добавена захар така или иначе добавя 0.5% към алкохолното съдържание.

За твоя случай с добавени плодове няма как да се изчисли.

Измерването за съжаление все още не е по възможностите на домашния пивовар, макар че аз работя по домашен ебулиометър с който да мерим поне с точност 0.1-0.2 алкохолни градуса.

Re: Дали формулата за изчисляване на алкохола работи винаги?

МнениеПубликувано на: 12 Мар 2013, 14:07
от DAHKO
Ако знаеш колко захар си добавил с плодовете, и както е казал Виктор крайната плътност падне до старото си ниво, може да пресметнеш с колко си вдигнал градуса. 100гр. банани имат 12,2гр. захари, които ферментират. Има и 5,4гр. нишесте, но ако не си ги обработил, предполагам то ще си остане неразтворено, така че няма да се отрази крайната плътност. Ако знаеш колко банани си сложил ще докараш сметките до някъде. При портокаловите кори не мога да намеря никъде информация за захарите в тях. Едиственото, което намирам е, че в 100гр. има 25гр. въглехидрати, от които 10,6гр. са фибри, така че остават 14,4гр., от които обаче колко ще ферментират не знам.

Re: Дали формулата за изчисляване на алкохола работи винаги?

МнениеПубликувано на: 13 Фев 2014, 15:07
от victoryvt
Днес малко търпя критика :)
Допи ми се бира в офиса, и понеже не ми останаха тук никакви мостри се наложи да си купя - Бритос.

Ама нали все гледам да съчетавам приятното с полезното ...

Та ето малко измервания за конкретния екземпляр Бритос с посочени параметри на бутилката :
10.1% Плато екстракт (аз от толкова почвам да варя в казана за сгъстяване, ама нейсе)
4.5% алкохол


Така ...
Вземаме един нов рефрактомер (рефрактометър) , сверяваме го с вода - да показва 0% и мерим Бритоса :
Показва 5%
Напомням че имам качен тук един екселски файл за мерене на плътност с рефрактомер когато има алкохол в материала, та според него - при начална плътност 10.1% Плато и крайно показание на рефрактомера 5% - следва преизчисляване и реалната крайна плътност на Бритоса е 1.9% Плато.

Така ...
Сега да сметнем (10.1 - 1.9)*0.54 = 4.43% алкохол ! Което е много близо до заявеното от тях 4.5%

Тъй че за неверниците - моля : ето ви работещ начин да си сметнете алкохола в бирата - записвайте си началния екстракт преди ферментацията , отчетете крайния след края на ферментацията и си изчислете алкохола :
(начален - краен)* 0.54 = алкохол в об.проц.
Формулата е за % Плато, който ползва SG - има подобна формула друга.

Ако трябва да се доверим на данните от Бритоса - коефициентът 0.54 би следвало да се промени на 0.55 , но ...
Аз малко не им вярвам :)
Та - 0.54 или 0.55 - все пак дрождите не са все еднакви.
А разликата е само 1/100 от алкохолния процент.
Това е и точността на лабораториите ползващи ебулиометър за измерване на алкохола.

А някой съмнява ли се какво е показал пеха-метъра ?
:lol:

Точно така ! Нищо по-различно от 4.5 !
За друго ако ли да не става, но за калибриране на пеха-метър комерсиалната бира е бетон.
Тествайте ако искате и други бири - Болярка и Загорка дават също 4.5 пеха винаги.
Тъмните им версии е възможно да са по-надолу в пехато.

Re: Дали формулата за изчисляване на алкохола работи винаги?

МнениеПубликувано на: 13 Фев 2014, 16:17
от Boarhunter
В някои форуми добавят 0.2% алкохол от бутилковата доферментация.

Re: Дали формулата за изчисляване на алкохола работи винаги?

МнениеПубликувано на: 13 Фев 2014, 17:55
от cervesa
Boarhunter,я дай да видим къде и защо добавят алкохол за доферментация?
Досега съм срещал добавяне на алкохол(бърбън),само за накисване на дъбов чипс или кубчета.

Re: Дали формулата за изчисляване на алкохола работи винаги?

МнениеПубликувано на: 13 Фев 2014, 19:01
от victoryvt
Той има пред вид че се добавя числото 0.2 към изчисления по формулата, а не че се добавя веществото "алкохол".
:D
И ето защо :

Примерно газираш 1л. с 5гр. захар - а този 1л. е бил стандартен ейл с 12% екстракт и е свършил станндартно на 3%
Без добавъчната захар този литър бира щеше да има 9*0.54=4.86 % алкохол
Обаче 5-те гр. захар за бутилковото газиране ако приемем че са изферментирани докрай ще дадат още около 2.5гр. алкохол на литър, което е около 0.2% към първоначално изчисленото 4.86 или 5.06 %
Ще го сметна после точно.

Re: Дали формулата за изчисляване на алкохола работи винаги?

МнениеПубликувано на: 13 Фев 2014, 20:18
от cervesa
Аха:форуми=формули!
"Пакистан-Афганистан,като стигнем ще видим къде сме!",казваше един старшина в казармата :D
Наздраве!