Повторно използване на пивни дрожди

Модератор: Martin

Re: Повторно използване на пивни дрожди

Мнениеот gorang » 09 Яну 2017, 13:28

късно.....
не източих всичкото количество бира при бутилирането, тоест оставих утайките с 1 см бира отгоре. после налях новата варка вътре и след 2 часа имаше бурна ферментация.
Сега ще следя кога ще утихне и ще меря с рефрактометъра - като падне достатъчно ще я бутилирам.
gorang
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 76
Регистриран на: 23 Окт 2016, 10:38

Re: Повторно използване на пивни дрожди

Мнениеот gorang » 12 Яну 2017, 19:29

Ферментацията при използване на цялото количество от предходната варка приключи за 2,5-3 дни, падна от 11.8 на 5.8 с рефрактомер без корекцията, т.е. под 2
Веднага бутилирах, за да избегна вкуса на мая - ще видим след седмица какво е станало.
gorang
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 76
Регистриран на: 23 Окт 2016, 10:38

Re: Повторно използване на пивни дрожди

Мнениеот nedkost » 09 Мар 2017, 15:45

От една година не съм ползвал сухи дрожди - промивам и съхранявам в хладилника. Нямал съм никакви проблеми дори и през лятото.
Процедурата е следната (ползвам само дрожди Нотингам ейл):
1. Ферментация в бидонче от 70 литра (50-55 литра бира) при 20 градуса за 3 дни. Утасйката от бидона я изхвърлям - в нея има доста мая, но е силно замръсена с органични материали.
2. Отдекантиране на полуготовата (още доста мътна) бира в 10 литрови туби и оставям за доферментиране в мазето (12-15 градуса) за още 4 дни.
3. След избистряне на бирата в тубите я бутилирам, а утайката я разбивам с малко студена кладенчова вода и събирам всичко в една туба, която доливам със студена вода до половината и енергично разбивам.
4. След 2-3 (трябва на дъното да почне да се образува слой утайка) часа отдекантирам течността от тубата, която е все още мътна и я прехвърлям в друга туба. Утайката отново изхвърлям.
5. Оставям тубата с мътната течност на хладно в мазето за 12 часа. Чистите и жизнеспособни дрожди трябва да се утаят в светло бежова - почти бяла утайка.
6 Изливам светлата течност от тубата, а бялата утайка разбивам с малко бира и я наливам в буркан с капачка. Така се събира около 400 мл. чиста мая с консистенция на заквасена сметана, която ми стига за заквасване на минимум 200 литра бира.
7. Буркана с пречистената мая съхранявам в хладилник, като трайността и е минимум 4 месеца. Може би може и повече, но не съм пробвал.
nedkost
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 32
Регистриран на: 03 Яну 2016, 18:41

Re: Повторно използване на пивни дрожди

Мнениеот Martin » 09 Мар 2017, 17:30

Може, няма проблем. Аз съм ползвал на 3 месеца от буркана в хладилника. Проблема е ако искаш да имаш 7-8 различни. Женското тяло мрънка че половината хладилник е зает. За това в малки колбички за стартер, и вътре в кегератора.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Повторно използване на пивни дрожди

Мнениеот gorang » 09 Мар 2017, 19:18

А после как се определя количеството, с което трябва да заквасите новата бира?
gorang
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 76
Регистриран на: 23 Окт 2016, 10:38

Re: Повторно използване на пивни дрожди

Мнениеот lhristov » 09 Мар 2017, 19:43

gorang написа:... - ще видим след седмица какво е станало.

gorang , я по-добре кажи как се е получило въпросното пиво? Обеща и...
И аз го направих този номер с лагерна утайка. Източих един светъл виенски и ливнах мюнхенски бок. Ми стана си екстра. Аз не виждам нещо дефекти. Изферментира за 6 дни. При 11 околна, вътре беше 13*С.
Е, може стилово да са се умешали нещата, но на мен ми харесва! ;)
"Лоша бира няма, има само сгрешен стил."
Мартин -много уважаван от мен стиладжия!
lhristov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 104
Регистриран на: 29 Ное 2013, 23:20
Местоположение: София

Re: Повторно използване на пивни дрожди

Мнениеот Martin » 10 Мар 2017, 09:08

gorang написа:А после как се определя количеството, с което трябва да заквасите новата бира?

При нормална хубава утайка, около 150-200мл за 20л бира.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Повторно използване на пивни дрожди

Мнениеот gorang » 10 Мар 2017, 09:18

Аз съм написал - с цялото количество утайка за 3 дни ферментацията приключи и понеже бяха две поредни еднакви варки, мога да кажа че нямаше никакви вкусови различия между тях или да се усеща нещо от утайката или лизирали дрожди. Даже вече е изпита....
Въпросът ми е след промиването и съхраняване в хладилник, как да определя например за 20 литра мъст, колко от промитите дрожди да сложа?
gorang
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 76
Регистриран на: 23 Окт 2016, 10:38

Re: Повторно използване на пивни дрожди

Мнениеот dr_slavov » 10 Мар 2017, 09:37

http://www.mrmalty.com/calc/calc.html Линка е нов, че стария не водеше където трябва.
За yeast concentration използвам като база тази снимка.
sedimentation.jpg
Последна промяна dr_slavov на 10 Мар 2017, 14:49, променена общо 1 път
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 548
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Повторно използване на пивни дрожди

Мнениеот nedkost » 10 Мар 2017, 10:47

Ползвам около 100 грама от кремообразната утайка, която добавям към 5 литра добре аериран 10% захарен разтвор (може и с пивна мъст) с добавен 1 грам ДАФ. На следващия ден заквасвам 50-60 литра мъст с тези 5 литра.
Ферментацията (при 20 градуса) тръгва след около 3 до 5 часа. Всичко приключва за 3-4 дена. Бирата си е перфектна.
nedkost
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 32
Регистриран на: 03 Яну 2016, 18:41

ПредишнаСледваща

Назад към Ферментация и дрожди

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 12 госта

cron