от MadButcher » 16 Авг 2018, 14:50
Аз споделям от опит. Освен да чета правя постоянно бира и се уча и от собствените си грешки, не виждам какъв е проблема да ги споделям. Благодарение на продължителен престой върху дрождите прегазирах един лагер. Беше газирал още във ферментатора и освен, че му сложих мъст за газировка добавих и малко дрожди, ей така - защото някъде пишело за лагерите, че газирали после трудно, без да се замислям върху процесите, които са протекли в моето пиво. Ако някой практикува с отворен ферментатор, тогава е ясно, че няма как да газира в него. Не виждам обаче никакъв резон да държиш някаква бира с 11-12Р начален екстракт повече от 14 дни върху дрождите, ако е протекла нормално ферментация. Не виждам и защо трябва да се плашат и наченаищите с прехвърлянето във втори ферменататор? Или имаш добра хигиена и дезинфекция, или нямаш (или като мене те мързи да откаляваш). Същото важи и за бутилиране и кегиране. И там ли е страшно? Сакън, като излезе бирата от ферменатора и вече е нападната от бактерии и зарази! И естествено причините за миризма на мая в бирата не се свеждат само до престоя и върху нея.