Здравейте,
Стара е темата, но за мен е доста актуална в момента и реших да споделя мнение по въпроса. Информацията по-долу се отнася за ейловите бири.
До скоро считах, че едно пакетче суха мая е достатъчно за 20-ина литра мъст. След като прочетох главата за дозиране на маята от книгата "How To Brew" научих, че едно пакетче е достатъчно, но не е препоръчително, защото се стимулира прекалено голямо размножаване на клетките, което води до силно изразен аромат от ферментацията в бирата. Едно пакетче за 20-ина литра отговаря на мярка от 0,35 (million cells / ml / degree plato), а препоръката е тази мярка да бъде 0,5 за бири с изразен аромат от ферментацията, 0,75 за бири с балансиран или много лек аромат от ферментацията и 1,0 за бири с изчистен аромат. Калкулаторът на Brewer's Friend препоръчва сходни мерки - https://www.brewersfriend.com/yeast-pitch-rate-and-starter-calculator/. На практика това значи че за 20-ина литра мъст се препоръчва две пакетчета суха мая, за да се постигне по-балансиран аромат от ферментацията.
Последните си две бири ги направих според тези препоръки, и чакам да видя какъв ще е резултата.
Поздрави
Пешо