Аз минах на принудително охлаждане на ферментатора :
Под капака има 6м. серпентина от неръждавейка (същата, която се продава в магазина за чилър на бирената мъст) + две меки връзки за бойлер от най-късите.
Захващането към капака е чрез адаптера на бързата връзка за маркуч (трябва да се вземе такава адаптер 3/4 към 1/2) с допълнителна гумичка поради дебелината на капака на бидона.
Помпа върти ледената вода от ваната на проточен охладител за бира (който ми стана излишен, след като си направих кегератор), а термостатът на снимката пуска и спира компресора на охладителя (замества неговия термостат).
Първоначално имах идея да въртя друга вода с помпата през серпентината в бидона и серпентината във ваната на охладителя, но се оказа невъзможно поради слабия напор на малката ми помпичка и голямото съпротивление на двете последователни серпентини.
Решението веднага се самопредложи - просто завъртях самата вода от ваната през една серпентина - тази в бидона.
Освен това исках със термостата да командвам само помпата, но поради повреда в термостата на охладителя, се наложи да командвам директно него.
За съжаление този термостат от снимката има голям хистерезис - включва примерно на 19, а изкл. на 16 градуса (аз искам 18).
Така че следващата стъпка ще е с Ардуино контролер, датчик и релета.Хем по-малък хистерезис, хем двойно управление - помпа и компресор.
Но засега тази бира ще ферментира с този "сетъп".
Бирата е "Трета Гарга" - ЕСБ с около 14% екстракт , хмелове - 200гр. Цитра от предишно сухо, 300гр. Щир.Голдинг, дрожди Нотингам - 40 гр. за 90л. пивна мъст.
Предвиждам и хмелно чайче при кегирането с Аурора - 200 гр.
Изобщо - 700гр. хмел за няма и 100л. бира
(Малцовете са : 20% мюних 1, 5% Караарома, останалото пейл ейл. Озахаряване на около 65-67 гр. Обработка на водата не съм правил тоя път, че от предишното огипсяване още ми горчи в устата. Пюр нейчъръл уотър от ВИК Йовковци
)
Нека ми е зле !