Доферментиране в бъчва/буре?

Модератор: Martin

Re: Доферментиране в бъчва/буре?

Мнениеот mirix » 16 Юни 2018, 17:18

IMG_20180616_144440.jpg

IMG_20180616_144435.jpg
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Доферментиране в бъчва/буре?

Мнениеот petiomalchev » 17 Юни 2018, 08:22

mirix написа:1. 3 л. спирт и вода 1:1 и да престои търкаляйки го.
2. Изплакване с вода с окрон, но се притеснявам да не поеме някакъв аромат.
3. Опушване със серни ленти.

Спирта ми се струва най-удачен. Окорона съдържа оцетна киселина не се знае колко ще поеме дъската. Серните ленти се ползват само ако се държи вино.
Има и още 2 начина за дезинфекция обгаряне с газова горелка и накисване с калиевперманганат.
За обгарянето трябва да се раздънва бурето. Калиевияперманганат слагаш 1 чаена лъжичка наливаш малко вода разклащаш бурето да се разтвори и доливаш догоре с вода, така стои 1-2 дни. полсе изплакваш хубаво. Количеството калиевперманганат се определя от цветъ на водата, трябва да стане тъмно червено-лилава.
petiomalchev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 240
Регистриран на: 09 Ное 2016, 00:11

Re: Доферментиране в бъчва/буре?

Мнениеот victoryvt » 19 Юни 2018, 09:32

А най-лесно и сигурно е попарването с вряла вода.
Или ако имаш пароструйка или поне горещо-струйка :)
Спирта май само инхибира (подтиска) микробите, а не ги убива. Нека някой доктор да се изкаже.
Иначе попарването съм го гледал в разни стари филмчета за чешките пивоварни.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Доферментиране в бъчва/буре?

Мнениеот petiomalchev » 19 Юни 2018, 16:41

Бактериите навлизат до 1см. във дървесината. Попарването е добър вариант добавят се и листа от плодно дърво но не помня какво беше. Върти ми се нещо между дюля или вишна.
petiomalchev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 240
Регистриран на: 09 Ное 2016, 00:11

Re: Доферментиране в бъчва/буре?

Мнениеот mirix » 19 Юни 2018, 17:44

Ами ще трябва да се заври 1 казан гореща вода. Дюлеви листа се слагат.Ще го подържа с водата засега, че губи по малко да се порзаскисне 1 седмица
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Доферментиране в бъчва/буре?

Мнениеот MadButcher » 20 Юни 2018, 16:06

Сеа мъ нави! И аз имам такова буре, което за ракия не става. Само малко трябва обръчите да му пооправя и да му начепя някакъв кран. Друг е въпроса, че е около 30л. а аз толкова бира мога само до 13Р да направя. Може да налея две поредни по-малки варки до 25л. Ще го мисля. Ти ще кажеш как си се справил с дезинфекцията. Имай предвид, че дървото поема всякакви миризми и химикали и после ги отдава в течността. Така че най-натуралния метод е най-приемлив.
Аватар
MadButcher
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 314
Регистриран на: 04 Апр 2017, 15:59
Местоположение: Велико Търново

Re: Доферментиране в бъчва/буре?

Мнениеот mirix » 21 Юни 2018, 07:56

1 и най натурален начин оспава попарване.
Върти ми се една идея в главата, но няма да влезе бързовара в дупката. Да залея с гореща вода и да пусна бързовара да покъкри.
2. 2-3 литра спирт с толкова вода и да се върти от време на време да поема навсякъде.
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Доферментиране в бъчва/буре?

Мнениеот Bones » 15 Юли 2018, 20:25

http://gen.lib.rus.ec/book/index.php?md ... 7798E63E0E

Тегли от първия линк.
Bones
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 126
Регистриран на: 30 Авг 2015, 10:06

Re: Доферментиране в бъчва/буре?

Мнениеот mirix » 18 Юли 2018, 21:30

Тепърва ще чета , малко след свършрн факт.
Така!
Заврях 5 л. вода и запарих бурето около 15 мин като го затапих и развъртях навсякъде.
Буренцето е 25-30л. Вкарах около 25 л. бира с начална плътност 23 и крайна 9 по рефрактометър. Което показва -0.4%. Невероятно ми звучи,но сметки.
Добавих 450 мл мъст на 23% . И надявам се да има търпение 1 година и да няма експлозивни злополуки.
IMG_20180718_210201.jpg
Прикачени файлове
IMG_20180718_210154.jpg
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Предишна

Назад към Ферментация и дрожди

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта

cron