Здравейте! След 6-месечна пауза, се връщам обратно към пивоваренето! Тъй като времето ми сега е още по-кът, имам още по-голям мерак да правя нещата правилно.
Наскоро разбрах, че има такова животно наречено свръхдозиране с дрожди, което води до влошаване на вкуса на крайния продукт. В момента капацитета ми е такъв, че обикновено във ферментора влизат не повече от 16 литра бира. Според вас имам ли нужда от стартер за стандартните 11.5гр. сухи дрожди от магазина или проста рехидратация би била достатъчна? Според beersmith в една такава доза има 207 милиарда бактерии, което би било достатъчно за около 25 литра ейл. Методът, който ползвах до сега беше да слагам дрождите в чаена чаша преварена вода на стайна температура с една суперна лъжица захар. Това жалко подобие на стартер изливах във ферментора в момента, в който шупне - около 10 мин. Какво мислите вие? Да мина на рехидратация, да продължа с досегашния си метод или да започна да правя 1.5л стартер от предишния ден със сух малцов екстракт?
NB! С въпроса си целя не опростяване на процеса, а подобряване на крайния продукт.