При мен този въпрос също дойде на дневен ред. Зимата в едното мазе беше около 14 градуса, в другото около 5, в стаята около 20 - лично за мен перфектна картинка
Сега обаче нещата са на зле. Най-ниската ми температура е 18 градуса, което не е никак подходяща температура за отлежаване или съхранение.
С моя "co-brewer" сме събрали едно комплетче от dlextreme - терморегулатор със сонда и реле, ама от 2 месеца само се каним да го внедрим в стария хладилник и все не остава време
Моята визия е един хладилник за ферментация (този на който ще се монтира контролера) и един за отлежаване (там може и без контролер, ако самия хладилник си държи 5-6 градуса).
Относно охлаждането - 8-метровата ми медна серпентина (ф10 или ф12 е, не си спомням) се справи с 40 литрова варка миналата съботата за около 30 минути, та за сега не се оплаквам. Август месец, може и да пия кисела бира обаче