Идеята беше за Belgian Blond Ale. Озахарявах на 65-66грдуса. OG P15.8. Засях с промити дрожди от предната варка. За 19л мъст използвах около 400мл кал, което е около 1,3м/P/L. Стартирах ферментацията при около 18 градуса. След катo изферментира до 50% покачих на 21 грдуса. Дотук всичко ОК. Да, но една седмица по-късно ферментацията продължава и в момента съм на P 1. Това е 92% атенуация, за Belle Saison максималното по спецификация е 83%. Използвам рефрактометър ако има значение. Бирата към момента няма никакви не специфични аромати. Усеща се много горчива, но това е разбираемо предвид на това, че е ужасно суха.
Въпроса ми е може ли култивирани дрожди да свалят до долкова захарноста или е зараза с диви или други бактерии? При такива показатели да си играя ли да бутилирам или директно в канала?