Ферментация в дамаджана

Модератор: Martin

Ферментация в дамаджана

Мнениеот rikkki » 11 Дек 2015, 19:06

Здравейте !
Тъй като съм пълен новобранец във варенето на бира (дори още не съм сварил нито един литър ,но имам намерение) искам да попитам добра идея ли е ферментацията да се извърши в стъклена дамаджана. Дамаджаната е зелена,20 литра, без оплетка,ако това има значение.
Благодаря за отговорите предварително !
rikkki
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 34
Регистриран на: 11 Дек 2015, 17:52

Re: Ферментация в дамаджана

Мнениеот 5th-hokage » 11 Дек 2015, 19:12

Здавей, незнам какво се бавиш с първата варка :) давай смело и ще се изненадаш от резултата. Няма проблем да използваш дамаджаната стига да я измиеш добре и да я затвориш с водния затвор хубаво. Това че е зелена дори е по добре от безцветна. Стъклото е по лесно за миене, но е по тежко при аериране (внимаваш като го друсаш) Очакваме да докладваш резултата от първата варка.
Успех.
Аватар
5th-hokage
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 357
Регистриран на: 18 Ное 2014, 11:35
Местоположение: София

Re: Ферментация в дамаджана

Мнениеот Yaskata » 11 Дек 2015, 22:45

Дамаджаната звучи супер ;)
добре сметни обаче варката, така че да изпълниш дамаджаната на 70 до 80%!! иначе водния клапън няма да се обади, а и многото въздух може да влоши вкуса на бирата.
После като тръгнеш да я миеш можеш да пуснеш 1-2 шепи ситни камъчета + препарата за миене и яко клатене. Така лено ще изтъркаш остатъците от пяната ;) после ги прецеждаш през сито да не запушат каналите
Аватар
Yaskata
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 311
Регистриран на: 01 Ное 2014, 18:37
Местоположение: София

Re: Ферментация в дамаджана

Мнениеот Dr1nata » 18 Дек 2015, 10:03

Аз лично избягвам да ползвам дамаджани. Прибягвам до тях за вторична ферментация, когато правя такава и то ако са ми заети основните съдове. Причината да ги избягвам е, че по-трудно се почистват, а и не мога да бутилирам директно от тях. Ползвам пластмасова кофа (бака), пробивам и дупка за канелка и всичко става бързо и лесно
Варки: 38
Малц: 155.75 кг.
Пиво: 710.5 л.
Аватар
Dr1nata
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 87
Регистриран на: 18 Авг 2014, 23:11
Местоположение: Русе


Назад към Ферментация и дрожди

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 госта

cron