Safale S-04 - особености

Модератор: Martin

Safale S-04 - особености

Мнениеот victoryvt » 03 Май 2015, 10:25

Отдавна не ги бях ползвал заради Нотингам-а, но последните ми 2 бири са с тях и ето какви са ми впечатленията :

Първата варка с тях беше за ирландско червено, заквасих 100л с около 20 гр. насипни дрожди, но през стартер 1.5л. започнат 15 мин. след завирането на бирената мъст и употребен 6 часа по-късно върху 50л. мъст, а вторите 50л. - след още 12часа, когато вече имаше признаци на ферментация.
Ферментацията премина доста бързо - на 3-тия ден вече беше почти свършила.
От 12% екстрактът падна до 4, което е с 1% над това, което би се получило с Нотингам или с 1.5% над резултата на US-05.
Ферментацията протече при околна температура 15гр. и добре завит бидон - в него беше 18-19.

Утайката от тази ферментация не я изхвърлих, а запазих малко бира над нея и на следващата седмица (вчера) сварих втора версия на Гарга Битер - "Втора гарга", която влях директно върху утайката без да мия бидона, само обрах с дезинфекцирана гъба кафевите остатъци горе високо (които остават от пяната след бурната ферментация).
12 часа по-късно днес - от 13% начален екстракт - 4.6% при околна темп. 17гр. вътре в бидона е 22 !
Предполагам че под 4 няма да слезе, което ще се разбере още утре.

До тук мога да определя дрождите S-04 като "големи бързаци", но с неголяма атенюация (сваляне на екстракта).
Тези две характеристики трябва да се имат пред вид при замислянето на рецептите, тъй като този 1% недоизяден екстракт ще даде и 0.5% по-малко алкохол, а това може да извади бирата от някой конкретен стил и да я вкара в друг.
Затова и сега вместо да търся 12% както в първия Гарга Битер - заложих на 13.
Предполагам че и канското презаквасване ще си даде отражение и ще има допълнително падане на екстракта, но в общи линии е над крайните плътности на други дрожди от същия тип.

Прекалено бурната им ферментация също трябва да се има пред вид при високи външни температури - например ако в стаята ви е 25гр. тези дрожди може да се самостоплят до над 30 и да произведат лоши миризми. Решението е охлаждане или при невъзможност - по-слабо засяване (по-малко дрожди).
Най-простото охлаждане на малки обеми (20л.) е чрез потапяне дъното на ферментатора в леген с вода заедно с парцал, който е потопен в същия леген и е увит около ферментатора, а срещу него духа вентилатор.
Така поради изпаряването на вода от легена през парцала се получава охлаждане с до 5гр. разлика.
Разбира се влагата ще трябва да се изхвърля някак си - най-малкото с проветрение. (работещ климатик в стаята я отвежда през конденза си).
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Safale S-04 - особености

Мнениеот ameba13 » 10 Май 2015, 21:36

на мен 12ките ми ги сваля на 2,8 - 2,9 плато, но зависи от маиша все пак. (меря с рефрактометър, което не е най-точният метод на света)
4 е много и сигурно ще падне при отлежаването.

правих ИПА с с-04 и температурата качи 22-23.., бирата изферментира за 48 часа - е, резултаът беше отчетлива миризма на ацетон и вайцен нотки - не благодаря.
идеалната температура за тези дрожди е 18-20 градуса и то от старта до края на ферментацията - ползвам ги много активно и смея да кажа, че резултатите са перфектни - дават много по-чист профил от нотингама (по мое мнение). силно флокулентни са и залепват в компактна маса на дъното - перфектни за бутилкова.

за съжаление хладилникът ми изплю фреон и спря
ameba13
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 117
Регистриран на: 01 Юли 2013, 15:42

Re: Safale S-04 - особености

Мнениеот dani_94 » 11 Май 2015, 07:36

[quote="ameba13"]идеалната температура за тези дрожди е 18-20 градуса и то от старта до края на ферментацията - ползвам ги много активно и смея да кажа, че резултатите са перфектни - дават много по-чист профил от нотингама (по мое мнение). силно флокулентни са и залепват в компактна маса на дъното - перфектни за бутилкова./quote]

При 19-20 градуса от 13 ми я свалиха на 3.2 и то с едно пакетче на 40 литра. Бистротата е повече от всяка друга, а за профила просто няма сравнение с нотингама...
dani_94
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 32
Регистриран на: 03 Апр 2014, 13:56

Re: Safale S-04 - особености

Мнениеот nnakov » 07 Окт 2015, 09:05

При мен S-04 при 22-25 околна температура свалиха плътността от Br 14 на Br 7.5, захаромера сочеше 3Р.
nnakov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 102
Регистриран на: 03 Сеп 2014, 15:53

Re: Safale S-04 - особености

Мнениеот st_jivko » 07 Окт 2015, 13:00

Nakov,това за колко време?
При мен при околна температура 19-20 гр./във ферментора 24-25гр./
свалиха за 24 часа от 16Р до 9Р по рефрактомер.След корекция
това прави 4,5Р.Изчаках още 5 дни за да достигне 8,5Р/3,7Р/.
Изводите са:
1.Сваля много бързо OG до FG.
2.Поради бурната ферментация е по-добре тя да протича при по-ниска
околна температура,защото вътре в съда се покачва повече от
обичайните 2-3 гр.
Аватар
st_jivko
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 324
Регистриран на: 01 Мар 2015, 15:02
Местоположение: гр.Ямбол

Re: Safale S-04 - особености

Мнениеот nnakov » 07 Окт 2015, 17:18

при мен за 6 дни стана това сваляне
nnakov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 102
Регистриран на: 03 Сеп 2014, 15:53

Re: Safale S-04 - особености

Мнениеот SDS » 07 Окт 2015, 17:31

При мен също беше много бърза и бурна февментация с S-04
1.050 напална плътност при по висока температураоколо 25'С за три дни падна на 1.014
През водния клапан е излязла чак над 30cm. пяна.
На четвъртия ден в бутилките пък да видим какво ще стане. Няма лоши миризми или вкус преди бутилирането след седмица ще се разбере какво е станало.
SDS
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 279
Регистриран на: 09 Ное 2013, 18:11
Местоположение: гр. Сливен


Назад към Ферментация и дрожди

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта

cron