Зарази при ферментация

Модератор: Martin

Зарази при ферментация

Мнениеот za6o » 07 Ное 2014, 15:56

Мисля, че не е лошо да има една такава тема, която да ни подсеща да не "сваляме гарда" относно стерилизацията.
Че в момента в който си кажеш "тя болест, не може я хване" и вече е късно а чувството е кофти.
Ако може и по някоя снимка да се слага, няма да е лошо.
Ето ги моите 5 стотинки
Изображение

Мирише на нещо като лепило, но на вкус е много добра. Все пак е бутилирах да видим какво ще се получи накрая.
za6o
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 49
Регистриран на: 01 Ное 2012, 15:49

Re: Зарази при ферментация

Мнениеот mirix » 07 Ное 2014, 15:57

А дали не е оксидация, а не зараза?
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Зарази при ферментация

Мнениеот za6o » 07 Ное 2014, 16:04

Ами миризмата на лепило е типична за оксидацията. Аз лично не го изключвам т.к. се закотви на 1,020 FG и аз започнах, през няколко дни, да си го люшкам, юнашката, с намерение да раздвижа дрождите, паднали на дъното. Но преди това отварям, замервам захарността, като по този начин въздушната възглавницата над течността се пълни с кислорд и аз след това като го разплискам...
От друга страна, стой на повърхността като мазно от олио..
za6o
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 49
Регистриран на: 01 Ное 2012, 15:49

Re: Зарази при ферментация

Мнениеот victoryvt » 07 Ное 2014, 16:46

Не е оксидация според мен.
Оксидацията се проявява след време, освен това тя е характерна за по-топло време. Сега на тоя студ бая лашкане ще трябва за да успееш да окислиш бирата - и не само.
Най-ярко е окисляването ако се пълни от високо и се разпенва сериозно.
В твоя случай - ако миризмата на лепило е на лепило тип "Универсал" (ония дето ги дишаха мангалчетата по гарите) - това е етилацетат
http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=10&t=2711
Всъщност - както е и писано там - прекаленото отваряне на ферментатора и вкарването на свеж въздух също могат да го продуцират, но не в тази фаза в която ти си описал. Проблем би било ако вкарваш въздух по време на най-бурната ферментация. Причината е, че дрождите вече са се размножили и са преминали на анаеробен метаболизъм, а ти им вкарваш кислород и те започват обратно да се връщат към кислородно дишане - в резултат - серат непривични метаболити - етилацетат в случая.
Другият вариант е превишаване на температурата на ферментация - примерно лагерни дрожди да ги набримчиш на 24 градуса да ферментират.
И най-вероятната причина е именно зараза с диви дрожди.

Ако миризмата на лепило е на хартиено лепило - т.н. декстриново лепило, това вече е друга работа - може да е окисление, но малко е вероятно според мен.

Ако искаш - прати ми проба за тест и ще я погледна 1024 пъти по-отблизо :)
За да платиш по-малка сума - аз ще пусна товарителница от името на магазина, а ти ще занесеш пробата в офиса на Еконт и ще кажеш че е по едикоя си товарителница. Цената ще е около 3 - 3.50 лв. за бутилка до 500мл.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Зарази при ферментация

Мнениеот za6o » 07 Ное 2014, 16:54

Точно ацетон. Много силна миризма. Дали ще става за пиене?
Прати ми на л.с. аз какво трябва да направя за да ти пратя проба?
za6o
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 49
Регистриран на: 01 Ное 2012, 15:49

Re: Зарази при ферментация

Мнениеот alvinator » 07 Ное 2014, 23:51

При последната си варка експериментирах при бутилирането. Напълних 25 бутилки, а последното количество бира от ферментора сипах отвисоко в една чаша. Оставих я поне 1/2 час в кухнята (тясна, препълнена и се готви много в нея), с доста мая вътре. Изсипах я в бутилка и разтръсках яко.

След 3 дни - лека газировка, ароматът на Амарилло се бореше с ужасно кофти мирис на вкиснало, все едно парцал за чистене на пода е оставен да мухляса. И всичко това се повява и изчезва, докато повдигаш чашата. Много странно. Комбинация от оклисляване и инфекция?
Аватар
alvinator
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 198
Регистриран на: 28 Яну 2014, 00:06

Re: Зарази при ферментация

Мнениеот daniel.trifonov » 08 Ное 2014, 19:26

И аз да се "похваля". Лятото варих една IPA, и оставих тензухена торбичка с хмеловете за сухо охмеляване. Извадих и пратих две бутилки за конкурса, а другото си остана да се доохмелява. Изпратените бутилки си бяха прилично добри. По-късно се оказа, че са имали аромат на йод, който аз не долавям, но всичко останало си беше добре. Като се върнах от конкурса реших да бутилирам останалото от варката и отваряйки ферментатора бях "ударен" от много силна миризма на ацетон. торбичката с хмеловете беше изплувала на повърхността и беше плесенясала. :angry-screaming:
Свързвам ацетоновата миризма с плесените, защото преди да има плесени, нямаше и миризма.
Варки: 20
Малц: 101 кг
Аватар
daniel.trifonov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 396
Регистриран на: 28 Май 2013, 10:10
Местоположение: Аксаково, Варна

Re: Зарази при ферментация

Мнениеот za6o » 13 Ное 2014, 12:11

Ето и снимките които Виктор ми прати.
Ще цитирам и част от текста, за да се знае за какво става въпрос.

"Доста се постарах докато намеря нещо съмнително за да ти го покажа, но все пак има.
Разбира се , това не е гаранция че бирата е заразена и е лоша.
Във всяка домашна бира има наличие на всякакви микроорганизми, независимо от нашите напъни за стерилност.
Въпросът е да не са в превишаващи норми, и да не им се дава възможност да се развият.

Кръглите скупчени обекти са дрождите. Вижда се как вече правят малки колонии (флокулират) - което е признак че лека полека ще полегнат на дъното (седиментират) и бирата ще се избистри.
Малките продълговати обекти дето са оградени с елипса са бактерии. Както вече казах, доста време ми отне да намеря фрагмент с тях, тъй че това е само за статистиката."

Изображение
Изображение
za6o
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 49
Регистриран на: 01 Ное 2012, 15:49


Назад към Ферментация и дрожди

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта

cron