Във ФБ страницата споделих за драмите по трудното стартиране на ферментацията. В край на сметка всичко тръгна. Ферментацията сякаш се проточи малко (11 дена), но го отдавам на не толкова жизнените дрожди и високия начален екстракт.
Всъщност повода да напиша поста е друг. Към 7-8 ден на ферментация, дрождите не бяха добавили никакви аромати. Въпреки, че Т беше на горната граница на препоръчаната. А когато вариш нещо без хмелов аромат (дюбел) и дрождите не вкарат такъв се получава една безлична бира с много алкохол. Вече обмислях варианта да сложа сухо последните няколко дена и от дюбел да стане ИПА. Добре, че не го направих. За два-три дена преди бутилирането бира се разви страшно много. Знам, че накрая когато ферментацията е затруднена от високия алкохол, и изчерпаните захари и минерали, дрождите започват да продуцират повече ароматни съединения, но понякога емоцията надделява над разума. Надявам се при газирането и малко отлежаване бирата да се развие още.
За пореден път се убеждавам, че търпението в нашето хоби е задължително.
п.п. Имам доста голямо количество след жътвата. Така, че ако някой иска да пише.