Всичко зависи от озахаряването и това дали колегата ще добавя и захар при направата на бирата. Ако добавя захар да има в предвид, че тя е 100% ферментируема. Ако не добавя захар, а разчита само на малц и повече варене, то тогава при озахаряване на по-висока температура ще се получат по-малко ферментируеми захари и оттам алкохола в крайната бира ще е по-нисък, но ще е толкова плътна, че трудно ще се преглъща
В другия случай, ако озахарява на ниска температура пък ще стане с по-поносима плътност, но пък алкохола ще бие на спирт в началото. Каквото и да стане трябва сериозно отлежаване. При нашето барли, чак след 6-тия месец започна да ми харесва вече, защото този спиртен вкус се притъпи някак и започнаха да излизат на преден план разни интересни вкусове (сини сливи, стафиди и др. сушени плодове).