Ферментация без пяна

Модератор: Martin

Ферментация без пяна

Мнениеот rikkki » 19 Юни 2016, 11:57

Здравейте!
Вчера направих първата си варка. Пълен провал според мен,защото йодната проба беше лилава.Колкото и да доозахарявах на темп.около 67 гр.,пробата пак си беше лилава.Накрая реших да продължа, пък каквото стане.Варих час и половина, после охладих със серпентина до около 22-23 гр. Заредих ферментатора /голяма стъклена дамаджана/ и след няколко часа клапана започна да бълбука. На 12-ият час клапана бълбукаше много здраво,но нямаше никаква пяна.Преди малко пак го проверих - вече около 24 часа от началото на ферментацията клапана бълбука,чак ще хвръкне. Но няма и 1 милиметър пяна. Някой знае ли на какво се дължи това?
П.С. Дрождите са за горна ферментация.
Благодаря предварително за отговорите.
rikkki
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 34
Регистриран на: 11 Дек 2015, 17:52

Re: Ферментация без пяна

Мнениеот cervesa » 19 Юни 2016, 21:05

Не е провал,приятелю!Щом бълбука,значи дрождите работят,значи има захар,ще има и алкохол!Следвай процедурата и ще пиеш своята първа бира с кеф!:)
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Ферментация без пяна

Мнениеот victoryvt » 20 Юни 2016, 09:20

Според мен нещо не ти е бил наред термометъра и си държал майша на доста под 67 градуса, което предполага недоозахаряването.
Освен това , ако действително температурата е била под 60 гр. се е получила една огромна протеинова пауза и затова няма пяна.
Друг вариант е - да е останал някакъв препарат от миенето на ферментатора, който подтиска пенообразуването.
Лошото е, че и след края на ферментацията пак няма да има пяна в чашата.
Но бира ще се пие, спокоен бъди. Може да не е с перфектни мерки и теглилки, но ще си е бира.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Ферментация без пяна

Мнениеот rikkki » 20 Юни 2016, 20:14

Благодаря за отговора.
Най-вероятно нещо съм объркал с температурата.Ще видим какво ще стане,но няма отказване.Ще се пробвам докато си намеря грешките и се постигнат задоволителни резултати.Колкото до това дали има останал препарат във ферментатора,не мисля че е така,защото не използвам препарат.Както казах ферментатора ми е стъклена дамаджана. Измих я добре с пясък докато лъсне здраво,изплакнах поне 10 пъти и след това дезинфекцирах с йод. По-добре че не ми се получи първата варка. Човек се учи от грешките си и по този начин се усъвършенства.
rikkki
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 34
Регистриран на: 11 Дек 2015, 17:52

Re: Ферментация без пяна

Мнениеот rikkki » 02 Юли 2016, 20:19

13528692_10204979302040957_1391350977652864346_n.jpg
Здравейте отново!
Ето резултата от ферментацията без пяна.Направо съм учуден. Като за първа варка е добре.Даже и доста силна е станала,не съм я мерил но още първата ми замая главата.
rikkki
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 34
Регистриран на: 11 Дек 2015, 17:52

Re: Ферментация без пяна

Мнениеот Martin » 03 Юли 2016, 00:03

Има пяна, и е силничка. Термометъра явно е проблем, озахарявал си на около 60градуса. Получил си макс ферментируеми захари, ако беше оставил към 2ч30м да се озахарява на тази температура и йодната ти проба щеше да излезе.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Ферментация без пяна

Мнениеот rikkki » 06 Юли 2016, 20:26

Явно ще сменям термометъра. Иначе съм доволен от бирата.След домашната веднага пих една Астика 600 гр.,стъкло.Така ми се стори кисела и гадна, че едва ли вече ще си купя!
rikkki
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 34
Регистриран на: 11 Дек 2015, 17:52


Назад към Ферментация и дрожди

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 госта

cron