Меласа/мусковадо
Публикувано на: 09 Ное 2019, 13:29
Изглежда че тоя раздел ще ми е любим, да споделя още един експеримент
Та, на пазара се намира един вид захар който се нарича мусковадо - това е съвсем сурова тръстикова захар, някои му викат меласа, но не е, меласата е течна, но на вкус са еднакви. От меласата се прави рома, преди две седмици ми хрумна да го ферментирам това нещо със закваска утайката от бирата, демек да видя "слабия" алкохолен брат на рома. Сложих за пробата в едно пвц шише литър, със 100 грама от тая захар и го зачаках. Капачката на шишето първите 2-3 дни я държах недозатегната че ферментацията е бурна, след което я затегнах и я отпусках веднъж дневно за малко за да излиза излишъка. Вчера, след две седмици ферментация отпих малко - супер е! Аз очаквах вкуса да наподобява ром, но е по-различен, тоест долавя се, но човек дори не би забелязал ако не знае. Мисля че ферментацията е на практика спряла, тикнах го в хладилника, ще позачакам няколко дни да видим дали ще се избистри, и ще го отворя. Тая техника впрочем с ферментация направо в бутилката не е лоша, разбира се ценителите искат класически шишета и капачки с които не става, но ако човек не държи на тая част е всъщност много удобно (за малки количества).
Та, на пазара се намира един вид захар който се нарича мусковадо - това е съвсем сурова тръстикова захар, някои му викат меласа, но не е, меласата е течна, но на вкус са еднакви. От меласата се прави рома, преди две седмици ми хрумна да го ферментирам това нещо със закваска утайката от бирата, демек да видя "слабия" алкохолен брат на рома. Сложих за пробата в едно пвц шише литър, със 100 грама от тая захар и го зачаках. Капачката на шишето първите 2-3 дни я държах недозатегната че ферментацията е бурна, след което я затегнах и я отпусках веднъж дневно за малко за да излиза излишъка. Вчера, след две седмици ферментация отпих малко - супер е! Аз очаквах вкуса да наподобява ром, но е по-различен, тоест долавя се, но човек дори не би забелязал ако не знае. Мисля че ферментацията е на практика спряла, тикнах го в хладилника, ще позачакам няколко дни да видим дали ще се избистри, и ще го отворя. Тая техника впрочем с ферментация направо в бутилката не е лоша, разбира се ценителите искат класически шишета и капачки с които не става, но ако човек не държи на тая част е всъщност много удобно (за малки количества).