Здравейте!
Днес се опитах да направя първата си медовина. Не съм се занимавал с производство на алкохол до момента. Само съм гледал как се прави вино или ракия. До там се простират познанията ми. Порових из интернет, включително и в този форум, натъкнах се на тонове информация, термини, формули за изчисляване, но така и не намерих отговор на въпроса си.
Рецептата е следната:
Към 5 литра вода прибавих 1кг мед. След като повря на тих огън около час, дръпнах от котлона, оставих да изстине докато мога да си потопя пръста, след което добавих 1 лимон, 1 ябълка, 15 зърна карамфил и дрождите. Сега съм оставил всичко да ферментира.
Не знам дали съм направил всичко правилно, така че ще се радвам на съвети, корекции и идеи от опитните пивовари във форума. Както казах - това ми е първи опит и не претендирам за нищо. Та... Въпросът ми към вас е как мога да определя (макар и приблизително) алкохолното съдържание на медовината, в случай, че изобщо се получи нещо годно за пиене? Имам из шкафовете спиртомер, но до колкото ми е известно, той мери градусите (предимно на ракията).
Благодаря за вниманието предварително!