Страница 1 от 2
Bohemian Pils ale
Публикувано на:
11 Яну 2017, 15:09
от Martin
Тази седмица ще варя експримент за допълнителната категория за конкурса в Словакия - Пилснер с ейлови дрожди. Идеята ми в момента е:
4.5кг Pilsner Malt
Хмел:
40гр - Saaz за 60мин
30гр - Saaz за 30мин
30гр - Saaz за 10мин
Вода:
За озахаряване - 7л дейонизирана + 7л от чешмата
За промиване - 10л дейонизирана + 10л от чешмата
Озахаряване 65гр за 45мин и декокция до 72гр за 15мин, маш аут на 78гр
Дрожди - Нотингам ейл /стартер/
Проблема ми е че двете места за ферментация не ми се връзват с температурата. Искам да е на около 14гр, а в коридора е 17гр, в мазето е 8гр. Дали да разчитам на коридора и от време на време да охлаждам малко на терасата, или да я слагам в мазето и да топля с нагревател.
Re: Bohemian Pils ale
Публикувано на:
11 Яну 2017, 15:54
от dr_slavov
Контрола на температурата с нагревателя ще бъде по-лесен и плавен. Да местиш ферментора постояно от 17С на -10С(всъщност не знам колко е в Сливен) не ми се струва много практично.
Твърдо ли си решил да бъде Нотингам? Защо не сложиш US-05 и да ферментират в коридора при 17С.
Re: Bohemian Pils ale
Публикувано на:
11 Яну 2017, 16:04
от Martin
Аз и Нотингама мога да оставя на 17, даже са по неутрални от УС05 на тази температура. Но ми се искаше да са на по-ниска.
Другия ми вариянт е да охладя до 12гр, да засея нотингама и да оставя в коридора на 17гр, и каквото стане.
Re: Bohemian Pils ale
Публикувано на:
11 Яну 2017, 17:36
от dr_slavov
Не знам каква е идеята на организаторите и по какви критерии ще оценяват, но според мен не трябва да се търси неутрален вкус. По-скоро ще трябва да има ейловите вкусове и аромати иначе се обезмисля малко експеримента. Това са само размишления.
Re: Bohemian Pils ale
Публикувано на:
11 Яну 2017, 17:53
от Martin
Идеята им е да направиш възможно най-близко до Пилс лагер, но с ейлови дрожди. Не говорим тука за ейл със пилс малц и сааз хмел.
Re: Bohemian Pils ale
Публикувано на:
11 Яну 2017, 18:11
от Yaskata
Правил съм си този опит - ферментатора в мазето с нагревател. Май има значение колко е голям ферментатора и какъв ти е нагревателя.
При мен беше голям ферментатор (60л бира в 75л бидон) с нагревател за 80л аквариум. Важно е да се отбележи, обаче, че ферментатора трябва да е завит/изолиран или да има помпичка в бирената мъст, та да я върти вътре и да се изравнява температурата. Иначе бирата по края може да изстине значително спрямо тази до нагревателя (или поне така казват аквариумджийте).
Лошото е, че не знам нагревател за рибки дето да се регулира чак до 14гр.
Re: Bohemian Pils ale
Публикувано на:
11 Яну 2017, 19:27
от dr_slavov
Martin написа:Идеята им е да направиш възможно най-близко до Пилс лагер, но с ейлови дрожди. Не говорим тука за ейл със пилс малц и сааз хмел.
Ако идеята е такава, тогава избора ти е мазата. Моя опит с Нотингам покава, че във ферментора вдигат 4-5 градуса над околната. Ще подминеш оптималната им Т. Не, че ще стане нещо драматично, но ти все пак не правиш просто бира, а ще участваш на конкурс.
Re: Bohemian Pils ale
Публикувано на:
31 Яну 2017, 19:52
от gorang
И какво се случи в крайна сметка, че ми е любопитно
Re: Bohemian Pils ale
Публикувано на:
01 Фев 2017, 00:32
от Martin
Страхотен пилснер, даже не се усеща ейлови нотки. Да не вземат да го дисквалифицират. Тези дни ще има снимков материал.
Re: Bohemian Pils ale
Публикувано на:
13 Фев 2017, 10:30
от gorang
Мартине каква дейонизирана вода ползваш - от къде я купуваш?
Аз намирам в големите магазини
http://www.praktiker.bg/bg/bg/Additives/%D0%94%D0%95%D0%99%D0%9E%D0%9D%D0%98%D0%97%D0%98%D0%A0%D0%90%D0%9D%D0%90-%D0%92%D0%9E%D0%94%D0%90-10-%D0%9B/p/430976, но на нея не пише дали става за хранителна консумация - само че става за доливане в акумулатори, ютии и т.н.