Рецепта по редицата на Фибоначи
Публикувано на: 05 Авг 2016, 18:36
Предлагам да обсъдим някаква конкретна рецепта, която е съставена по числата от редицата на Фибоначи :
0,1,1,2,3,5,8,13 и т.н.
Както знаете от матаматиката - редицата се формира по правилото "всяко следващо число е равно на сбора от двете преди него"
Ако приемем всяко число да е килограм малц, то за рецепта с около 20кг. малц (100л.) се получава че трябва да измислим кои малцове да са по :
1 - карапилс
1 - караарома
2 - караамбър
3 - карамюних
5 - мюних 1
8 - пейл ейл
-------------------
Общо 20 кг. (ето един специален английски ейл /битер/ примерно)
После всеки да си я транспонира за неговия обем.
Може да бъдат и хмелове в грамове (с по-големите стойности на числата в редицата - например от 8 нагоре)
Може да бъдат и времена за врене на всеки хмел - например 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89
Интересното в редицата на Фибпначи е че колкото числата стават по-големи, толкова тяхното частно спрямо предходното число се доближава до т.н. златно сечение.
Та мисля че една рецепта, която е подчинена на това правило би имала в определен аспект балансирани параметри и от там - печеливш вкус и аромат като цяло.
Наздраве и на творчество.
А, може и да измислим такъв състезателен клас в някой следващ кОнкурс, щото този за 2017 вече шефа го обяви ...
0,1,1,2,3,5,8,13 и т.н.
Както знаете от матаматиката - редицата се формира по правилото "всяко следващо число е равно на сбора от двете преди него"
Ако приемем всяко число да е килограм малц, то за рецепта с около 20кг. малц (100л.) се получава че трябва да измислим кои малцове да са по :
1 - карапилс
1 - караарома
2 - караамбър
3 - карамюних
5 - мюних 1
8 - пейл ейл
-------------------
Общо 20 кг. (ето един специален английски ейл /битер/ примерно)
После всеки да си я транспонира за неговия обем.
Може да бъдат и хмелове в грамове (с по-големите стойности на числата в редицата - например от 8 нагоре)
Може да бъдат и времена за врене на всеки хмел - например 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89
Интересното в редицата на Фибпначи е че колкото числата стават по-големи, толкова тяхното частно спрямо предходното число се доближава до т.н. златно сечение.
Та мисля че една рецепта, която е подчинена на това правило би имала в определен аспект балансирани параметри и от там - печеливш вкус и аромат като цяло.
Наздраве и на творчество.
А, може и да измислим такъв състезателен клас в някой следващ кОнкурс, щото този за 2017 вече шефа го обяви ...