Смятам следващите 3-4 месеца и 3-4 варки да ги посветя на правене на ейл с максимално близки характеристики до лагер.
Събирам идеи и предложения за:
1. Основен малц - Вайерман Пейл ейл или Пилснер?
2. Друг мац - Карапилс мисля да слагам само. Кисел?
3. Схема на озахаряване - за сега съм решил, че трябва да е многостъпково, с повече време на по-ниските нива - 52, 63
4. Хмел - решил съм да е традиционен, имам Хлертауер, Тетангер и Жатец, имам и Херкулес и Пърл за първо внасяне. Мисля, че това е най-малкия проблем от проекта
4. Тип дрожди?
5. Температура на фементация за съответния тип дрожди?
6. Вторична ферментация или колд краш + лагеруване ? Може и двете, ама тогава вторичната на каква температура да е?
7. Ще газирам в кег - мога и с ЦО2, мога и със захар(+дрожи, ако избия всичко при колд краш-а)?