Страница 1 от 1

Чича

МнениеПубликувано на: 12 Яну 2016, 16:27
от nedkost
Някой правил ли е подобно нещо?
Питам, защото смятам да пробвам тези дни. Озахарявам царевичен грис с амилаза и глюканаза, филтрирам сиропа (смятам да го направя 12-14 Брикс), варя с хмел, както за бира и след това ферментация и отлежаване както при ейловете?

Re: Чича

МнениеПубликувано на: 12 Яну 2016, 17:09
от Yaskata
Аз имах мераци, но така и не стигнах до това. Ще ми е интересно да видя какво ще се получи :)

Re: Чича

МнениеПубликувано на: 12 Яну 2016, 18:42
от nedkost
След 2 седмици ще публикувам снимка на готовото нещо.
Няма да е точно чича - технологията на озахаряването на оригиналната чича ми се струва малко гнусна.
Миналата година озахарявах царевица и после ферментирах без прецеждане с мая за хляб за ракия ("бяло куче").
След приключване на ферментацията и потъването на джибрите напълних няколко бутилки от избистреното - след 2 месеца на хладно се избистри перфектно и гостите ми се чудеха от какво грозде е това перфектно бяло вино :D .

Re: Чича

МнениеПубликувано на: 14 Яну 2016, 11:34
от Yaskata
как смяташ да прецеждаш?
преди правих опит с елда и понеже няма люспи, прецеждането си беше направо невъзможно

Re: Чича

МнениеПубликувано на: 14 Яну 2016, 14:49
от nedkost
Имам 2-3 метра ситоплат 32-55, светъл отвор 250 микрона, който ползвах за керамичните снимки - мисля, че ще стане ако осигуря достатъчна филтърна площ.
Ако с него не стане, че ползвам промит набъбнал перлит - с него няма как да не стане, но ще имам повечко загуби.

Re: Чича

МнениеПубликувано на: 13 Фев 2016, 16:43
от DAHKO
Някакъв прогрес с проекта има ли? Че ми е доста интересно какъв е резултатът... Колкото и гнусно да изглежда на някои, толкова интересно ми е на мен да пробвам продукт с "оригиналното" озахаряване. А да не говорим за същото нещо, но с пушена царевица. Прекалено вкусна е, няма как да не се получи също толкова вкусна напитка..