Страница 1 от 2

Експеримент с мая за хляб!

МнениеПубликувано на: 24 Дек 2015, 08:40
от rikkki
Здравейте!
На няколко места в Интернет четох статии,че сухите дрожди или тъй-наречените термофилни дрожди са създадени изкуствено в лаборатория в Германия по време на Втората Световна Война и са токсични за организма! Споделете мнение дали има нещо вярно в това.Някой пробвал ли е да използва жива хлебна мая вместо сухи пивоварни дрожди и ако е пробвал,какъв е резултатът?
Благодаря!

Re: Експеримент с мая за хляб!

МнениеПубликувано на: 24 Дек 2015, 09:32
от Dejmos
Бързо! Имаш време да си изтриеш въпроса, преди да са те увикали ;)

Сега сериозно. И други колеги са попадали на разни псевдонаучни измислици за бирените дробди, има кратка дискусия по въпроса. Накратко - не е истина.
А колкото до живата мая - тя е остатък от производството на алкохол, т.е. е същата тази суха мая, от която се боиш. Жената дори пече страхотни питки с утайката от ферментора.

Re: Експеримент с мая за хляб!

МнениеПубликувано на: 24 Дек 2015, 11:16
от rikkki
Нямам намерение да си изтривам въпроса. Все пак не крия ,че съм пълен новобранец във варенето на бира и точно затова задавам такива въпроси,колкото и да се струват глупави на участниците във форума.Задавам въпроса за хлебната мая,защото някъде в Интернет четох,че има варки с хлебна мая и се е получил що-годе приличен резултат.Просто ме интересува вярно ли е това или просто някой си е разказвал "Приказки от 1000 и една нощ".
Благодаря!

Re: Експеримент с мая за хляб!

МнениеПубликувано на: 24 Дек 2015, 11:23
от victoryvt
Маята за хляб съдържа дрожди от същото семейство като бирените и винените , но са щамове селектирани да правят бърза и сигурна ферментация с отделяне на въглероден двуокис в тесто - с което то да втасва бързо.
С хлебни дрожди също може да се направи бира, но остава доста мътна и с характерен вкус и мирис на мая.
С бирени дрожди обратно също става хляб и питки, както много от нас сме пробвали.
А по отношение на конспиративните теории - вече хич и не им обръщам внимание.
Нищо термофилно няма в дрождите от семейство Cerevisiae - над 40гр. темп. умират. Да не говорим какво става при 200градуса във фурната :)
Пастьоризацията на бирата във фабриките даже е на темп. далеч под 90 гр.
Най-упорития бацил - този на туберкулозата умира за 5 мин. на 75 гр.

Re: Експеримент с мая за хляб!

МнениеПубликувано на: 24 Дек 2015, 11:54
от Foreigner
Ако си спомняте, на бирения фест през октомври колеги почерпиха с бира с хлебна мая. Резултатът никак не беше лош.

Re: Експеримент с мая за хляб!

МнениеПубликувано на: 24 Дек 2015, 11:58
от rikkki
Благодаря за изчерпателния отговор.
Мисля по някое време другата година да експериментирам с жива хлебна мая да видя какво ще стане.Ще прежаля една варка.Но първо ще се пробвам по рецепта с нормални съставки.Нямам търпение да си сваря първата домашна бира. За съжаление както всеки работещ в тая държава,заплата ще я зануля по празниците ,така че пари за материали ще има чак към края на януари.
Весели празници на всички!

Re: Експеримент с мая за хляб!

МнениеПубликувано на: 24 Дек 2015, 12:22
от Yaskata
На тази тема е изписано толкова много, че едва ли можем да го изчетем дори за месец! Едно време доста бях задълбал по темата и знаеш ли какво прозрях? На практика, все тая! Нито сме спрели да пушим, нито да пием шльокавица (и не само), та дрождите хляба и бирата ли са ни проблема?! Е да, ако мина на квасен хляб и спра бирата сигурно ще съм с 3,265% по-здрав, но как ще се отрази това на нивото на щасливост? Ако ти се чете, за загуби време, чети, занимателно е, но практически е безсмислено ;)

Re: Експеримент с мая за хляб!

МнениеПубликувано на: 24 Дек 2015, 13:02
от daniel.trifonov
Аз имам едно предположение по темата. Понеже повечето материали са преведени през английски, а в английския думата за мая и гъбички е една и съща, та вероятно някой се е загубил в превода.

Re: Експеримент с мая за хляб!

МнениеПубликувано на: 24 Дек 2015, 14:54
от rikkki
Да,възможно е да се е изгубил някой в превода.Все пак на английски двете думи се различават само с едно "s" в края на думата(доколкото съм запознат),което някой се е помислил че е същата дума,но в множествено число.
Както и да е.Все пак винаги има поле за експерименти.Баба ми едно време (бог да я прости) правеше бира и си спомням,че използваше някаква част от агнешки черва за да стартира ферментацията на бирата.Съжалявам,че не я попитах за рецептата преди да си отиде.

Re: Експеримент с мая за хляб!

МнениеПубликувано на: 25 Дек 2015, 13:39
от Yaskata
не е ползвала част от червата :)
ползва се малко от несмляната храна в червата. В червата на агнето има бактерии, които могат да извършат подобна ферментация и едно време хората са ги ползвали, когато не са имали от къде да си вземат закваска за хляб (а както стана видно и за бира)
:shock: