Страница 1 от 1

Баш брутален екперимент!!!

МнениеПубликувано на: 13 Апр 2015, 22:09
от mirix
Научната лаборатория Бат Мирю ОригиналдЪ (БМО) днес сътвори нещо. Все още незнайно какво ще излезе смятат експертите. Целта ми беше зелена бира без добадяне на химии или бонбонки, като сайнт Патрик в Ирландия. Затова наскубах има няма 450 гр коприва. Хвърли се във варката ей така. Отварям хладилника имам само цял пакет нъгет от 2013 г. :). Импровизираме. След завирането 30 гр нъгет. Някви остатъци магнум имаше има няма 5-10 гр. Сложих ги 30 мин след завирането. 20 мин. Преди края сложих някога било 50 гр. цитра, ползвана за сухо охмеляване и замразена в хладилника.(Само да вметна сушена не става мирише на спарено и то сушена в идеални условия.) ИИии съществената част. Добавих копривата да ври 20-30 мин.
Заключение:
Зеления цвят който очаквах не се получи. Е все пак бирата има някакъв зеленикав утенък, но докато не мине ферментацията няма да давам прогнозни данни :)
и така да споделя рецептата:
6 кг светъл Вайерман
30 гр нъгет 90 мин
5-6 гр магнум 60 мин
50 гр -цитра 2 употреба 20 мин
свежа зелена коприва 25 мин

Озахаряване класическо за мен... Независимо че малцовете са модифицирани аз си спазвам традицията:
загрявам преварена кладенчова вода до 56 гр. смесвам малца
52-53 гр. 20 мин.
55-56 гр. 10 мин.
62-63 гр. 20 мин.
66 гр. 45-50 мин.
72 гр. 20 мин.
загряване до 78.

озахаряване 1:3
промиване 1:3,333 =19 л. бяха 20 ама някой трябваше да изключи бързовара и се изпари :D

начална плътност 16-17%
И сега чакаме ........

Re: Баш брутален екперимент!!!

МнениеПубликувано на: 13 Апр 2015, 22:17
от mirix
А понеже не мога да редактирам, забравих да вметна, че се мъчих да правя клип. Е не стана не стигат ръцете. Скоро очаквам помощник пивовари грижещи се за скара-бира или образно казанo (||| - \~/), а също така и за фотото. И скоро очаквайте в моят канал в youtube.
https://www.youtube.com/channel/UC-RTCb ... 90Q4hYT5Zw
Ще видим дали ще има развитие. И ако да може да направим и качваме клипове на асоцияцията, което е стар и недоразвит за сега проект.

Re: Баш брутален екперимент!!!

МнениеПубликувано на: 18 Апр 2015, 17:19
от mirix
Нотингама кърти, при околна темпераура 20-21 гр. максимума който им дават де. за 5 дена по рефрактометър показва между 8 и 9 като събера резултатите по таблиоцата на 8 % 2,8 и на 9% 4.4 осреднено се получава захарност 3.6% което хич не е зле. 20 л. имам в препълнен ферментатор и 2 л. в една РЕТ бутилка. Ще следя тези дни дали ще има промяна на стойностите. Ако няма в понеделник вечер мисля да бутилирам пробно 2-та литра :)

Re: Баш брутален екперимент!!!

МнениеПубликувано на: 20 Апр 2015, 12:29
от victoryvt
С тез големи протеинови паузи дали имаш пяна изобщо ?
За немски малц говоря, айде за БГ-то не само може, ами и трябва.

Re: Баш брутален екперимент!!!

МнениеПубликувано на: 20 Апр 2015, 14:04
от mirix
Викторчо беше се запенило яко, чак през водния клапан извърляше навън. Сега вече нещата се пооталожиха. Сега се сетих че налях цялата закваска с дрожди във ферментатора, а 2л. РЕТ бутилка сложих S33. След замерването ес-ките 8,5% а нотингамките 6%.

Re: Баш брутален екперимент!!!

МнениеПубликувано на: 11 Май 2015, 23:02
от mirix
Дойде време за равносметка. В началото бирата имаше копривен послевкус. Сега отварям след отлежаване. Нещата са коренно различни. Този послевкус е изчезнал. Бирата е приятна за пиене. Задържа пяна ,бистра е. Обаааче се усеща лек вкус на корен от коприва. Не е много гадно, но не е и приятно.
Продължавам да опитвам и излагам сетивата си на теста

Re: Баш брутален екперимент!!!

МнениеПубликувано на: 12 Май 2015, 10:00
от victoryvt
Пробвай следващия път не да я вариш с копривата, а да си мине по реда както стандартна бира и след ферментацията да добавиш запарка от коприва във вода (както се прави чай).
Та този чай после го влей в някой от кеговете или малка доза от него в една две бутилки ако ще ги газираш бутилково.
Така ще имаш максимален аромат, без да влиза нещо драстично във вкуса.
По подобен начин се прави и т.н. псевдо-сухо охмеляване. Прекарва се вряла вода през хмел на пелети сложен във врътка на кафемашина (все едно си правиш кафе) и чайчето се влива директно при бирата в кега. Не се чака една две седмици за сухо.
Е, резултата не е както при истинско сухо, но за много жадни пивовари е приемлив.