Баш брутален екперимент!!!
Публикувано на: 13 Апр 2015, 22:09
Научната лаборатория Бат Мирю ОригиналдЪ (БМО) днес сътвори нещо. Все още незнайно какво ще излезе смятат експертите. Целта ми беше зелена бира без добадяне на химии или бонбонки, като сайнт Патрик в Ирландия. Затова наскубах има няма 450 гр коприва. Хвърли се във варката ей така. Отварям хладилника имам само цял пакет нъгет от 2013 г. . Импровизираме. След завирането 30 гр нъгет. Някви остатъци магнум имаше има няма 5-10 гр. Сложих ги 30 мин след завирането. 20 мин. Преди края сложих някога било 50 гр. цитра, ползвана за сухо охмеляване и замразена в хладилника.(Само да вметна сушена не става мирише на спарено и то сушена в идеални условия.) ИИии съществената част. Добавих копривата да ври 20-30 мин.
Заключение:
Зеления цвят който очаквах не се получи. Е все пак бирата има някакъв зеленикав утенък, но докато не мине ферментацията няма да давам прогнозни данни
и така да споделя рецептата:
6 кг светъл Вайерман
30 гр нъгет 90 мин
5-6 гр магнум 60 мин
50 гр -цитра 2 употреба 20 мин
свежа зелена коприва 25 мин
Озахаряване класическо за мен... Независимо че малцовете са модифицирани аз си спазвам традицията:
загрявам преварена кладенчова вода до 56 гр. смесвам малца
52-53 гр. 20 мин.
55-56 гр. 10 мин.
62-63 гр. 20 мин.
66 гр. 45-50 мин.
72 гр. 20 мин.
загряване до 78.
озахаряване 1:3
промиване 1:3,333 =19 л. бяха 20 ама някой трябваше да изключи бързовара и се изпари
начална плътност 16-17%
И сега чакаме ........
Заключение:
Зеления цвят който очаквах не се получи. Е все пак бирата има някакъв зеленикав утенък, но докато не мине ферментацията няма да давам прогнозни данни
и така да споделя рецептата:
6 кг светъл Вайерман
30 гр нъгет 90 мин
5-6 гр магнум 60 мин
50 гр -цитра 2 употреба 20 мин
свежа зелена коприва 25 мин
Озахаряване класическо за мен... Независимо че малцовете са модифицирани аз си спазвам традицията:
загрявам преварена кладенчова вода до 56 гр. смесвам малца
52-53 гр. 20 мин.
55-56 гр. 10 мин.
62-63 гр. 20 мин.
66 гр. 45-50 мин.
72 гр. 20 мин.
загряване до 78.
озахаряване 1:3
промиване 1:3,333 =19 л. бяха 20 ама някой трябваше да изключи бързовара и се изпари
начална плътност 16-17%
И сега чакаме ........