от victoryvt » 13 Фев 2015, 09:26
Няма методика, обикновено само единият щам превзема средата, а другият отмира.
Предполагам че в твоя случай US-05 ще са по-бързите.
Ако те притеснява мътността на US-05 и искаш с S-04 да си осигуриш бистрота - има друг лесен начин :
1. Основна ферментация с американските дрожди, те ще дадат профила на бирата - аромати, вкус и т.н. - 1 седмица
2. Отлежаване подобно на лагеруването при лагерите - 1-2 седмици на студено, но не както лагерите на около 0гр., а може и на 5-10
3. След тези 1-2 седмици бирата ще се избистри и дрождите ще са в утайка, източваш я бистра и при бутилирането влагаш освен захар и малко дрожди за бутилкова газировка - има ги в магазина - Маури Брю - Draught, Safbrew F-2 - дозата е много малка 5-10гр. за 100л. !
4. Провеждаш си бутилковата газировка стандартно на ейлови темп. за една седмица и след това на студено.
Единствените дрожди, които са два щама и съм ги виждал да действат са Vitilevure BC - за вино и за трудна ферментация. И наистина като се загледш ще видиш че и зрънцата са с различен цвят - смес от малко по-бели и малко по-сиви. Там нещата стават, защото двата щама са съвместими един с друг (едните дрожди са от сем. Cerevisiae , а другите са Bayanus).
При бирените - ейловите са от сем. Cerevisiae, а лагерните са Uvarum.
Има друг вариант ако целта е да се смесят профилите на двата вида дрожди - разделяш си бирената мъст на две и я ферментираш в два различни съда - всеки с неговия си щам дрожди, после смесваш (купажиране е точната дума) готовите млади бири.
А газировката по желание - с трети щам дрожди, специални за ботъл и каск.