Научно технически изследвания....
Публикувано на: 08 Фев 2015, 22:01
Здравейте юнаци!
От дълго време има няма 3 месеца се каня да варна една биричка . Та ето че настъпи момента. По справка от магазина съм си купил 6 кг малц на Ваерман. Днес го мерих излезе 5,55 кг. Да не си помислите че искам да уличавам Викторчо в измама!!! Просто беше леко скъсано и на влажно място. Та викам ако е 5 ще е 5 и нещо ако 6 .... та тези показания ме объркаха.
Затова го зачислих че е 6 кг. озахаряване 1:3, промивка 1:4. Закваска с "Нотингам". Стана много хубава "мазна бира" с начален екстракт преди заквасване 13 и малко. От 6 кг. малц около 31 л.
Шишенцето ми с микробите беше паднало зад един плик с хмел. и замервам някво остаряло 5.5 гр. Викам със стартер ще се къпи. Да ама те мъртъвци горките никва живинка. Таман се чудях утре да заръчвам ли и хоп излиза ми 11 гр. нотингамка. Естествено добавих ги и направо заквасих при стресова ситуация във ферментаторите.
В крайна сметка 2 ферментатора с около 15 л. и 1 л. директно без дрожди в хладилника. Див лагер ще става. Преди време беше ми артиснало около 0.5 л. и го бях оставил за бутилкова доферментация Така и не се случи тази доферментация, а бирата си беше ферментирала след дълъг престойй в хладилника. Нещо чудесно се беше получило.
Първата туба е сложена с нормална нотингамска температура около 17 гр. Там нещата са предвидими.
Другите роби ще се гърчат на 9.5 гр. - тук ми е интересно дали ще се получи лагерен ейл
1 литър директно в хладилника и там е полупредвидимо - див лагер!
В крайна сметко поживьом - увидем
От дълго време има няма 3 месеца се каня да варна една биричка . Та ето че настъпи момента. По справка от магазина съм си купил 6 кг малц на Ваерман. Днес го мерих излезе 5,55 кг. Да не си помислите че искам да уличавам Викторчо в измама!!! Просто беше леко скъсано и на влажно място. Та викам ако е 5 ще е 5 и нещо ако 6 .... та тези показания ме объркаха.
Затова го зачислих че е 6 кг. озахаряване 1:3, промивка 1:4. Закваска с "Нотингам". Стана много хубава "мазна бира" с начален екстракт преди заквасване 13 и малко. От 6 кг. малц около 31 л.
Шишенцето ми с микробите беше паднало зад един плик с хмел. и замервам някво остаряло 5.5 гр. Викам със стартер ще се къпи. Да ама те мъртъвци горките никва живинка. Таман се чудях утре да заръчвам ли и хоп излиза ми 11 гр. нотингамка. Естествено добавих ги и направо заквасих при стресова ситуация във ферментаторите.
В крайна сметка 2 ферментатора с около 15 л. и 1 л. директно без дрожди в хладилника. Див лагер ще става. Преди време беше ми артиснало около 0.5 л. и го бях оставил за бутилкова доферментация Така и не се случи тази доферментация, а бирата си беше ферментирала след дълъг престойй в хладилника. Нещо чудесно се беше получило.
Първата туба е сложена с нормална нотингамска температура около 17 гр. Там нещата са предвидими.
Другите роби ще се гърчат на 9.5 гр. - тук ми е интересно дали ще се получи лагерен ейл
1 литър директно в хладилника и там е полупредвидимо - див лагер!
В крайна сметко поживьом - увидем